Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Batátový sendvič s praženicou, avokádom a syrovou omáčkou

piatok 3. novembra 2017

Batátový sendvič s praženicou, avokádom a syrovou omáčkou

Tento sendvič 🥪🍔 od základov zmení váš život. Je všetko, len nie obyčajný. Obsahuje toľko lahodných a bohatých vrstiev, že nebudete vedieť, ktorá vás zasiahla viac. A nezmazateľne sa zapísala do vášho srdca. Už sám o sebe je výnimočný tým, že sa zaobídeme bez pečiva: použijeme totiž pečený batát = sladký zemiak 🍠. Znie to skvelo, no nie? Keďže je to zelenina, dodá organizmu telu prospešné látky - vitamíny, minerály, vlákninu - rozhodne viac ako bežné biele krajce chleba. 
Pomazánková vrstva je zabezpečená netradičnou paprikovou 🌶️ nátierkou >>Muhammara<<, ktorá dodá potrebnú "vlhkosť" a pôsobí ako lepidlo našich zložiek. Pečené papriky sú veľmi charakteristické svojou chuťou a tým, že sa vplyvom tepla ešte viac zvýrazní ich sladkosť, náramne pasujú k batátu. Reprezentantom z oblasti bielkovín je krémová praženica 🍳. Pozor, rozhodne vajíčka príliš neprepiecť, nikto predsa nemá rád tie hrudky vysušené až na kosť. Takže aj príprave takej obyčajnej veci ako je praženica venujte zvýšenú pozornosť. Pomaly a s láskou 😍.Prírodné tuky sú viac než vítané a tak je avokádo 🥑 takmer povinnosťou. Spojenie vajce-avokádo je už takmer ikonické a tak je len prirodzené, keď ho vopcháme do sendviča ako jednu z vrstiev. Naviac, rozbije to zatiaľ trochu jednotvárne sfarbenie a celú zostavu príjemne oživí a osvieži. Viete si predstaviť nejaký poctivý sendvič bez paradajky 🍅? Ani ja veru nie. Šups a už je dnu! Trochu čerstvosti nikdy nezaškodí. Naviac, je to moja obľúbená zelenina (technicky.. ovocie.. ale viete, ako to myslím..). 
Nuž a v neposlednom rade: čo je lepšie ako vajce a avokádo? Vajce, avokádo a syr 🧀! Rozhodla som sa ísť trochu menej štandardnou formou a namiesto nastrúhaného som vytiahla z chladničky krémový a rozpustila ho na hustejšiu omáčku. Stačí potom už iba mierne ochutiť, preliať ňou všetky naše poschodia ingrediencií a hotovo! Odporúčam pred konzumáciou absolvovať pár cvičení ústami na rozhýbanie svalov, šliach a čeľuste, aby sa nám tento gigant zmestil do otvoru. Pretože budeme musieť povedať poriadne Aaaaaaaa, ak chceme poňať celý mrakodrap na jedno sústo. 
Sendviče či obložené chleby môžu pôsobiť príliš nudne a nezaujímavo. Jasné, tie klasické, po ktorých bežne siahnete zrejme áno. Ale tento batátový je unikátny a bez debaty si zaslúži našu pozornosť. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si niekoľko poschodovú lahodnosť, ktorá vás od tej chvíle nenechá spávať. 
  • 1 menší sladký zemiak
  • štipku granulovaného cesnaku
  • olivový olej na potretie
  • 1 PL paprikovej pomazánky (Muhammara)
  • 1 vajce - na praženicu
  • ½ avokáda
  • 1 paradajku
  • Na omáčku:
    • 50-70 g krémového syra 
    • 2PL mlieka 
    • granulovaný cesnak
    • oregano
    • muškátový orech,
    • soľ a korenie podľa chuti
Batát umyjeme a prekrojíme na polovicu. Natrieme olejom a ochutíme cesnakom. Reznou stranou položíme na plech s papierom na pečenie a zo strán, kde je šupka poprepichujeme vidličkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút, kým nie je aj v strede mäkký.
Medzitým pripravíme praženicu a aj omáčku: do rajnice vložíme krémový syr, podlejeme mliekom a varíme, kým sa syr nerozpustí. Ochutíme cesnakom, muškátovým orieškom, oreganom, soľou a korením podľa chuti. 


Upečený batát obložíme nasledovne: prvou vrstvou bude papriková nátierka, na ňu rozprestrieme vrstvu praženice a obložíme avokádom pokrájaným na plátky. Navrch umiestnime kolieska paradajky a na záver všetko prelejeme štedrou porciou omáčky. Ak chceme, priklopíme druhou polkou batátu alebo ju spracujeme rovnako a dostaneme dva "otvorené" sendviče. Dobrú chuť!







Pripúšťam, konzumácia tohto golema nie je úplne jednoduchá, ale pomocou vidličky a noža to hravo zvládneme. Nič nám však nebráni vziať ho i do rúk a napchávať na "na prasa" 🐖🐷, ale v takom prípade musíme počítať so zamazanými rukami. Ale je to na škodu? 🤣😆
Dúfam, že skúsite tento netradičný obložený batát vymeniť za klasický krajec chleba, budete veľmi príjemne prekvapení, ako všetky ingrediencie dohromady pasujú. Budete krochkať blahom, keď už sme u tých zvieracích bytostí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára