Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Buddha Bowl: Plnený falafel, Pak Choi, mrkvové hranolky a pistáciové pesto

streda 8. novembra 2017

Buddha Bowl: Plnený falafel, Pak Choi, mrkvové hranolky a pistáciové pesto

Tentokrát sa ani tak nejedná o recept, ale o inšpiráciu na jednu zaujímavú, dobrotami naplnenú misku, ktorú si môžete pripraviť v priebehu pár chvíľ, keď nestíhate a máte nejaké tie zbytky a zásoby v chladničke či mrazničke. Podobné taniere sa významnou mierou podieľajú na skladbe môjho jedálnička, niekoľkokrát do týždňa napchám do prenosnej nádoby čerstvú i varenú a pečenú zeleninu, prihodím bielkovinový zdroj, niekedy dip či omáčku na spestrenie a vec je vybavená, všetko nachystané, poďme pracovať. No.. Keby to bolo také ružové.. Dobre, priznávam, po práci strávim prípravami tak pol až celú hodinku v kuchyni, ale to len preto, lebo večne špekulujem nad tým, ktorú misku použiť, aby bola čo najmenšia a ja som neťahala v kabelke pol domácnosti. A najväčším žrútom času je aranžovanie a fotenie jedla. Čo by som pre vás neurobila, všakže? Ale inak sú tieto pokrmy nenáročné a pritom tak vďačné, pretože v jednom chode do seba dostaneme široké spektrum látok, živín, vitamínov a minerálov.
Rozoberme si to teda podrobnejšie. Víkend obetujme väčšiemu vareniu a pripravme si domáce falafely, čiže guľôčky zo strukovín: najčastejšie z cíceru, ale ja som si zamilovala najviac šošovicové. Mám na ne už niekoľko receptov, do pozornosti však dávam tento na >>plnené cheddarom<<, ktoré sú prítomné na fotkách nižšie! Hmmm, syr 🧀🧀..
Postupujme systematicky - falafely máme vytiahnuté, ak sú z mrazničky, do obeda sa stihnú rozmraziť. Následne si upečieme zeleninu. Napríklad mrkvové hranolky a Pak Choi kapustu. Stačí zvoliť koreniny (údenú papriku, granulovaný cesnak, sójovú omáčku, bylinkovú soľ, balzamikový ocot), nakrájať, rozložiť na plech a piecť do mäkka.
Och, a keď už sme pri tom, prihoďme do rúry aj niekoľko celých strúčikov cesnaku v šupke, v tejto forme sú extra sladké, jemnučké a krémové. Prirodzene skaramelizujú a je to skutočne lahôdka.
Ďalším krokom je zapojiť do pokrmu čerstvú a/alebo sterilizovanú zeleninu, kde odporúčam riadiť sa sezónou a vlastnými chuťovými bunkami. Prihoďte čo máte v komore, v zaváraninových pohároch, prípadne v mrazených sáčkoch. Na tom nezáleží. Hlavne, aby to bolo podľa vášho gusta. A ak budete chcieť byť extra hraví a originálni, vyformujte ju do veselých tvarov. Moje reďkovky sú očividne superstars! 🤣 Naviac, také olivy pridajú vítanú slanosť a oživenie misky. Hlavne, ak sú plnené lososovou pastou (hoci priznávam, príliš ju tam necítiť. Vlastne vôbec 😅).
V neposlednom rade, môže sa stať, že i na prvý pohľad natrieskanej miske predsa len niečo chýba, niečo s patričným šmrncom, akási čerešnička na koniec. Všetko sa razom zmení pridaním omáčky, dipu, dresingu.. proste niečoho aromatického, chuťovo výrazného. Možností je hneď niekoľko, ale momentálne hlasujem za famózne domáce bazalkové pesto s pistáciami! Bol by záujem o recept?
Oslavné fanfáry! Už len dekoračný element: pridáme čerstvé bylinky na ozdobu a podávame! Buddha Bowl, čiže miska naplnená a vypuklá ako bruško spokojného Buddhu je k dispozícii na dekonštrukciu a konzumáciu 🤣.








Keďže vieme ako to chodí a nežijeme v ideálnom svete, ponúkam vám i pohľad do zákulisia. Ako spomínam snáď v každom druhom článku, moje kreácie v prevažnej väčšine z nazdobených tanierov a misiek putujú rovno do prenosných nádob, pretože ich ťahám do práce, aby som mala čo na obed. V praxi to teda vypadá nejak takto, hľa, bentó boxy:



Čo vy? Ste tiež z tých, čo večne plánujú, chystajú dopredu alebo všetko nechávate na osud a náhodu, stravujete sa v jedálňach a reštauračných zariadeniach? Alebo dokonca máte možnosť využívať plný komfort pohodlia domova? Píšte, umieram zvedavosťou! Niekedy si v tomto pripadám fakt strelená, všade kam sa u nás pozrieš nejaká miska a krabička, tak zisťujem, či som jediná postihnutá..
Majte sa krásne a pekný zvyšok týždňa! Máme to pekne v polke, tak tých pár dní už snáď nejako vydržíme..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára