Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tvarohová bábovka zo špaldovej múky

streda 13. marca 2013

Tvarohová bábovka zo špaldovej múky

Čo vznikne keď sa spojí čas nazvyš a chuť na sladké? Bábovka! Aspoň tentokrát to vyhrala ona. A tak som dnes vykúpila obchod, pachtila domov, žhavila rúru a realizovala sa zase raz v našej kuchyni. Jeden recept na bábovku som už pridávala, na tú, ktorá sa robí u nás doma. Nejde do nej žiadna múka, je nahradená pudingovým práškom. Ťažko povedať, čo taký puding obsahuje, nemám vo výrobcov veľkú dôveru, preto som chcela upiecť niečo, čo by aspoň relatívne spĺňalo zásady mojej zdravej výživy. Preto som sa rozhodla postupovať podľa receptu od B* na jej bábovku, ktorý mám v záložkách uložený už dlhšie.

Ingrediencie i postup boli dodržané presne podľa zmieneného receptu (ako celozrnnú múku som použila špaldovú) a pretože kopírovať sa nepatrí, mrknite sa na stránku. Tradične však prihodím nejaké tie fotky, aby ste verili, že som sa naozaj snažila :D

Najprv vajcia vymiešame s cukrom do peny. Pridáme múky s práškom do pečiva a mlieko. Dobre premiešame a šupneme k zmesi tvaroh, olej aj mandľovú arómu (ktorá nie je povinná, ale naozaj tomu dodá šmrnc, potvrdzujem). Znova dobre rozmiešame a rozdelíme na polovicu. Do jednej z nich prihodíme kakao a miešame. Pozor, ak máte kvalitné kakao, hmota bude naozaj hustá (dokonca dosť hustá na to, aby vám zlomila stierku :( nekecám, musela som rúčku popriliepať páskou, som zvedavá, dokedy toto provizórium vydrží.. a to bol vianočný darček! Chcelo sa mi plakať..)


Formu na bábovku vytrieme olejom a vlejeme do nej svetlú hmotu. Dobre zatrasieme, aby sa cesto urovnalo a vyplnilo všetky škáry. Na to príde kakaová hmota, ktorú tiež roztrieme tak, aby vypĺňala každý záhyb a nič nám už nebráni v tom, aby sme bábovku vopchali do rúry. Piekla som hodinu na najmenšom ohni a čuduj sa svete, neprihorela (a to som čakala, že ten spodok bude ako černoško). Stav kontrolujeme špajdľou.


Po vybratí ju necháme trochu vychladnúť a následne preklopíme na tanier/tácku, kde ju môžeme poliať čokoládou, posypať práškovým cukrom, alebo jednoducho nechať tak, aj bez dodatočných úprav je výborná. Skúste, neoľutujete! ;)




Dúfam, že som vám takto na večer nenarobila príliš veľké chute, pretože sebe teda áno. Mám problém prestať na ňu hľadieť a vôbec myslieť, zjedla by som ju celú naraz :D






2 komentáre: