Tak teda potrebujeme:
- 125g mletého hovädzieho mäsa
- (arašidový) olej
- soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku
- petržlen (najlepšia by bola čerstvá vňať, ale kedže bylinka za mojej dlhej neprítomnosti v Brne umrela, musel nastúpiť sušený)
- 160 ml kokosový krém alebo kokosové mlieko
- (sušené huby) .. sú nepovinné, ale ja ich mám strašne rada a preto som ich prihodila
Guľky pootáčame zo všetkých strán a keď dostanú farbu, zalejeme ich kokosovým krémom. Použila som krém z Tesca, kúpený ako inak, pri jednej z akcií a až teraz sa mu konečne dostalo cti naplniť obsah mojej panvice.
Potom pridáme za hrsť sušených dubákov, ktoré sme predtým zaliali vriacou vodou.
Znížime plameň a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Omáčku treba priebežne kontrolovať, ak by sa príliš odparila, ešte zriedime krémom/mliekom, prípadne len trochou vody. Zredukujeme ju na preferovanú hustotu a potom už len podávame.
Malým podnetom k vytvoreniu týchto guliek mi boli známe švédske mäsové guľky, ktoré bežne dostanete kúpiť v Ikey. Akurát som tak dumala, čím nahradiť smotanu, pretože po tej mi býva niekedy ťažko od žalúdka. Kokosový krém sa mi zdal dobrou myšlienkou, nuž som vyskúšala a nebol to krok vedľa, takže odporúčam.
ta kokosová část mě trošku vyděsila! nemusí to být ale vůbec špatný :)
OdpovedaťOdstrániťNemusíš mať strach, naozaj to nie je také desivé, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať :)
Odstrániťpro ten krém si do Tesca skočím :)
OdpovedaťOdstrániťUrčite bež, mne sa celkom zapáčil :)
Odstrániť