Ukoristíme:
- bravčovú panenku v celku
- 1 veľkú mrkvu
- 1 veľký paštrnák (alebo petržlen)
- 1/2 menšej buľvy zeleru
- 1 veľkú cibuľu
- 5 strúčikov cesnaku
- maslo
- soľ, mleté čierne korenie, korenie štyroch farieb, sušený tymián
Panenku umyjeme a na niekoľkých miestach do nej urobíme zárezy. Vmasírujeme do nej soľ, korenie a tymián a na suchej panvici sprudka opečieme dobiela. Z panvice ju preložíme do pekáča a rozložíme k nej zeleninu: mrkvu, zeler aj paštrnák nakrájaný na kocky, cibuľu na osminky, strúčiky cesnaku necháme v celosti. Zeleninu ešte zvrchu posypeme koreninami a tymiánom, obložíme plátkami masla a podlejeme vodou tak, aby bolo mäso dopoly ponorené. Pekáč vložíme do rozohriatej rúry a pri 180° pečieme tak 45 - 60 minút, kým panenka nie je mäkká a šťavnatá. Priebežne môžeme podlievať výpekom alebo doliať vodu, podľa potreby.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára