- 1 lieň (od mamky, z rybárskeho kurzu)
- trochu masla
- 1 PL sójovej omáčky
- šťavu z citrónu
- trochu bylinkovej soli
- Omáčka:
- šťavu z 2 pomarančov
- ½ cibule
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ PL masla
- 1 ČL sladkej čili omáčky
- 1 ČL jablčného octu (ale vymenila by som za balzamikový, dodal by tomu správny šmrnc)
Rybu umyjeme, vnútro pokropíme šťavou z citrónu, sójovou omáčkou, ochutíme soľou a položíme do pekáča. Obložíme maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20-30 minút, kým koža nie je pekne chrumkavá a mäso vnútri mäkké. Záleží od vlastností vašej rúry.
Šťavu z pomarančov vlejeme do rajnice, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, nastrúhaný cesnak, čili omáčku a ocot. Privedieme k varu a následne vmiešame kúsok masla. Omáčku pár minút varíme, kým tekutina trochu nezhustne, ale nenecháme ju zredukovať na hustý sirup (to nechceme). Pre zjemnenie ju preženieme tyčovým mixérom (alebo smoothie makerom), aby v nej neostali kúsky cibule. Podľa potreby dochutíme čili, octom alebo i soľou, podľa každého preferencií.
Hotového lieňa preložíme na tanier a servírujeme s omáčkou (a napríklad škoricovým cícerom, ktorý som pripravovala k inému chodu). Pre nás plánovačov: rybu oberieme od kostí, aby sme s tým v práci nemali toľko starostí, umiestnime do misky a čakáme na obednú pauzu. Dobrú chuť!
Klasiku v podobe ryby s citrónom poznáme všetci, avšak skúste ho vymeniť za pomaranče, zaručujem rovnaký, ak nie ešte väčší úspech. Pokiaľ by ste sa nechceli babrať s vyberaním malých, ale nepríjemných kostičiek z lieňa, dá sa nahradiť aj filetmi z lososa, ale to je úplne iné mäso, akoby ťažšie, mastnejšie. K ľahkej citrusovej omáčke sa práve biela ryba hodí viac.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára