Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cesnakový pstruh pečený v alobale

štvrtok 7. decembra 2017

Cesnakový pstruh pečený v alobale

Milí moji, tento príspevok možno vôbec nemal vzniknúť. Sprievodné fotky sú, s prepáčením, na 💩💩 a recept je tak smiešne jednoduchý, že ho ani nemožno nazývať receptom. Ale! Čo ak práve takéto niečo potrebujete? Blbovzdorné, rýchle, pár surovín, žiadny stres a pritom stále plnohodnotné a lahodné. Nuž, tak som si povedala Čert to ber a vy máte príležitosť opäť nahliadnuť do kuchyne kráľovnej všetkých nemehiel.
Pokrm pochádza z ďalšieho dňa, ktorý u mňa strávila drahá maminka, ktorá ma poctila svojou prítomnosťou pri príležitosti konania sa tradičných Vianočných trhov. Človek lieta po meste, zháňa darčeky, popri tom sa kochá výzdobou naokolo a nasáva atmosféru, ktorá je každým ďalším načatým dňom príhodnejšia. Je to úplne niečo iné, ako keď vám v obchodných domoch už v Októbri púšťajú koledy..
Na posilnenie si to, samozrejme, žiadalo kvalitný prísun bielkovín a tukov a ja som si nostalgicky zaspomínala na všetky tie famózne ryby, ktorými sme sa spolu kŕmili na >>dovolenke v Bulharsku<<. Môj pstruh síce nie je tak luxusný, ale na druhej strane, viac si nepýtal, ryby sú najchutnejšie len tak samy o sebe, postačí prirodzená chuť jemného mäsa. Na doladenie akurát množstvo citrónu, pretože bez kyslej zložky by to nebolo ono, trochu korenín a priehrštie cesnaku, pretože je chutný, aromatický a navyše aj zdravý, takže posilní našu imunitu. Síce neviem, čo zo zložiek v ňom ostane po pečení, ale nahovárať si to smieme, no nie?
Ako prílohu sme mali rôznorodé zvyšky tepelne upravenej zeleniny, na plnú hubu povedané, ostatky z predchádzajúcich obedov. Nehanbím sa to priznať, vieme, že svet nie je ideálny, navyše, v mojich očiach je plytvanie akýmkoľvek jedlom obrovský hriech, preto som najšťastnejšia, ak mu možno dopriať čo najpríjemnejší osud. Preložené - nech je rado, že mu bolo cťou zaplniť obsah môjho brucha.
Alobal zabezpečí, že pstruh si uchová všetky šťavy a rozpustené maslo, takže je krehký, dokonale sa rozplývajúci na jazyku a neochudobnený o všetky arómy. Na druhej strane, pred koncom pečenia odporúčam balíček otvoriť, aby sa povrch mierne opiekol. V tomto smere som to trochu podcenila, povrchová kôrka nebola až taká chrumkavá, ale nechcela som rybu už dlhšie trápiť v rúre, aby sa celkom nerozpadla na kašu. Lenže ak človek popri varení robí ešte ďalších sto vecí, pozabudne na hodinky. Vy si však zo mňa neberte príklad a buďte pozorní! Tento blog nech je pre vás návodom, ako práve nebyť tým nemehlom. Jedno rozhodne stačí..
  • 1 pstruh - na jednu porciu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón
  • korenie Bylinkové maslo
  • hrsť petržlenovej vňate
  • hrudku masla
  • zeleninu ako prílohu: pečenú muškátovú tekvicu, brokolicu, baklažán (na snímkach)
Pstruha umyjeme, vnútro i povrch posypeme korením, pokropíme šťavou z polovice citrónu a do brucha mu uložíme prelisovaný cesnak, vňať a niekoľko koliesok z druhej polovice citrónu. Umiestnime ho na alobal, obložíme kôpkami masla a zatvoríme do pevného balíčka. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 minút, potom alobal roztvoríme a dopekáme, kým povrch nechytí zlatistý chrumkavý nádych. Rybu naservírujeme na tanier, prelejeme šťavou z alobalu a doplníme zeleninou (či inou prílohou) podľa vlastného výberu. Ozdobíme čerstvými bylinkami a citrónom naviac.





Mimochodom, ak nie ste fanúšik kapra kvôli enormnému množstvu kostí, pstruh na Štedrý večer nie je zlou náhradou. Kostí je menej, mäso jemnejšie, takže sa skôr stretne s pochopením, ak niekto nemá rád príliš výraznú aromatickosť a netreba ho obaľovať, ak ste na to zvyknutí pri tradičných podkovičkách. Čím rýchlejšia príprava, tým lepšie! Veď budeme mať na starosti kopec iných vecí v ten čarovný deň..  
Aké ryby kraľujú na vašom tanieri? Máte ich vôbec či sa spoliehate na rezne? Píšte!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára