Osobne si myslím, že aspoň jeden druh sladkého vo forme praliniek by na Vianoce nemal chýbať. Môžete to urobiť napríklad tak, že sa dohodnete s inými rodinnými príslušníkmi či známymi, podelíte sa o to, kto čo pripraví a keď sa stretnete, jednotlivé dávky povymieňate. A tak bude mať každý z každého rožku trošku. U nás je bežné, že sa v prvý či druhý sviatok vianočný stretávame celá rodina, kde nie je núdza o preplnené stoly, dózy, misy, podnosy a určite sa medzi nimi nájde aspoň jeden exemplár podobných chuťoviek.
Tieto sú dokonca o malú štipku zdravšie, než ostatné hutné a bohaté koláčiky a dezerty, pretože obsahujú ovsené vločky a kukuričné lupienky (dobre, druhé menované asi výživových poradcov príliš nenadchnú) a hromadu sušeného ovocia, takže samé prírodné cukry. Sú naviac veľmi príjemne aromatické vďaka rumovej esencii a perníkovému koreniu so škoricou a osviežujúce, čo dosiahneme obalením v kokose. Ak by sa vám predsa len zažiadalo ich nejako "zexkluzívniť", pofŕkajte ich roztopenou kvalitnou horkou čokoládou. Pridá to zaujímavý kontrast k bielemu snehovému povrchu guliek.
Z dávky, ktorú vám uvediem nižšie mi vyšlo presne 33 malých kúskov, preto ak máte v pláne priniesť ich medzi početnejšiu spoločnosť, nebolo by na škodu množstvo surovín znásobiť. Na druhej strane, možno je to akurátny počet, ak majú byť len doplnkom k širokému repertoáru ďalších druhov koláčov. Preto nechám na vás, ako sa rozhodnete. V každom prípade, v práci zožali solídny ohlas, zjedli sa tiež v podstate v priebehu jedného dňa (večer ostali už len 2 kúsky), takže pravdepodobne budú roztomilým doplnkom aj vašej ponuky.
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g kukuričných lupienkov
- 100 g sušených hrozienok
- 60 g sušených brusníc (môžu byť slivky alebo datle)
- 80 g masla
- 1 ČL citrónovej šťavy a kôry
- 1 ČL škorice a perníkového korenia
- pár kvapiek rumovej esencie (alebo 1 PL normálneho rumu)
- strúhaný kokos na obaľovanie
- horká čokoláda na polevu (voliteľne)
Tip: Na obalenie možno použiť aj na jemno nasekané oriešky - vlašské, pistácie, lieskové a podobne.
Sušené hrozienka a brusnice zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, čím dlhšie, tým lepšie, ale aspoň 30 minút. Moje sa lúhovali skoro 3 hodiny. Ovsené vločky a kukuričné lupienky pomelieme na múčku. Pomocou mixéra rozmixujeme sušené ovocie scedené z vody na lepkavú pastu. Do veľkej misy pridáme suchú zmes, ovocnú hmotu, mäkké maslo (ideálne izbovej teploty), šťavu a kôru z citrónu, rumovú arómu/rum, škoricu a korenie. Rukami premiešame na jednoliatu kompaktnú hmotu. Uštipávame z nej po častiach a v dlaniach formujeme malé guľôčky. Každú potom obalíme v miske s kokosom a uložíme do papierovej formičky. Môžeme pofŕkať roztopenou čokoládou alebo ich do nej celkom ponoriť - v tom prípade voľme radšej opačný postup - guľku najprv obaliť v čokoláde a potom poprášiť kokosom. Necháme odstáť na chladnom mieste aby trochu spevneli a podávame!
Pralinky vydržia dlho (ak k nim zamedzíte prístup, samozrejme) a preto ich môžete pripraviť dostatočne dopredu, nech na poslednú chvíľu nemáte starosti. Udržiavajte ich v chlade a budú ako nové! Sú hravé, drobné, jednoducho také milé zobkanie, príjemne ľahké, ale zato dostatočne sladké vďaka zapracovanému ovociu. Och a ďalší inovačný tip: do stredu sa dá ukryť celý kúsok sušeného ovocia alebo dokonca nejaký oriešok. Ako nečakané prekvapenie. Máte ešte viac ako týždeň, tak neleňte a hrajte sa!
Jeeej jar vyzeraju tak rozkosne! :) Idealne na vyuzitie otvoreneho balenia corn flakov :D je to len u nas tak, ze nikdy sa nespotrebuje v cas a potom su tie cornflaky zvhlnute spajzou? :D :D Ja som dnes robila gulicky zo susenych sliviek a para orechov- sibla som to do mixera, tvarovala gulicky a namocila do cokolady :)
OdpovedaťOdstrániťPresne, aj ja som sa už chcela zbaviť cornflakeov. Ale asi záleží od špajze a toho, v čom ich máš uložené. Moje boli aj po dlllllllllllllllhej dobe stále chrumkavé.
OdstrániťToto tiež znie dobre!!