Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Rozpučené fialové batáty s Gorgonzolou

pondelok 18. decembra 2017

Rozpučené fialové batáty s Gorgonzolou

Milí moji, blázinec sa stupňuje, všade naokolo možno pozorovať vysokú mieru chaosu a stresu, na nálade nepridá ani nevľúdne počasie a tak posledná vec, nad ktorou by sme chceli premýšľať je, ako nasýtiť svoj, prípadne žalúdok ostatných rodinných príslušníkov. Lenže niečo nás energiou potrebnou na zvládnutie nasledujúcich hektických dní zásobovať musí. Rýchle nenáročné recepty sú viac než vítané, ak naviac takmer bez námahy vytvoríme niečo chutné, bohaté a uspokojivé, je to trefa do čierneho.
Takže si na pomoc vezmeme rúru, ktorá aspoň časť starostí prevezme za nás, pretože kým ona sa bude činiť, my máme pár minút k dispozícii na iné veci. Potom tu máme minimálny počet surovín. Čím kratší zoznam, tým lepšie, nielenže ich nemusíme vyťahovať zo všetkých kútov špajze a chladničky, ale ani ich nemusíme držať v hlave a s hrôzou neskôr zistiť, že sme zabudli na niečo podstatné.
Je asi len málo ľudí, ktorí by z duše neznášali zemiaky. Ja som iný prípad: kedysi som na nich bola závislá, potom som ich zapísala na čiernu listinu a našla k nim časom náhradu z nebies - sladké batáty! Nielenže sú chuťou omnoho lepšie, ale s dovolením, budem to tvrdiť, aj o niečo zdravšie a výživnejšie. Na trhu sa dá nájsť tiež niekoľko druhov, tak ako iných zemiakov. Poznáme oranžové, japonské, dokonca fialové! Ale to je len začiatok zoznamu, ak ste zvedaví, google pomôže.
Ale späť k podstate, priznajte, však i vy po zemiakoch siahate hlavne v čase, keď potrebujete niečo rýchle, ale sýte? Obstoja veľmi dobre samotné alebo ako príloha. To záleží od situácie.
Aj dnešný recept je na túto nôtu. Rozpučené batáty so syrom možno podávať ako predkrm či doplnok k bohatému hlavnému jedlu, no pokojne sa dajú využiť i ako plnohodnotný chod sám o sebe,
Jediná vec, na ktorú možno trochu budete šomrať je, že po správnosti by sa mali piecť dvakrát. Ale ako notorický "miskovač", mám pre vás skratku.
Batáty najprv upečieme v celku. Potom ich popučíme, ochutíme, obložíme a znovu potrápime v rúre. To je tá korektná cesta. Avšak, ja ako milovník nádherne roztopeného horúceho syra som si ho chcela dopriať na druhý deň, takže posledný krok prevzala mikrovlnka. Ochudobníme sa tak síce o dokonale chrumkavý okraj zemiaku, ale rozhodne neprídeme o rozťahanú krémovú gorgonzolu, po ktorej by som sa mohla umlátiť.
Toto je akýsi upgrade z detstva a dokonca prvého ročníka na vysokej škole, kedy som mávala k obedu len obyčajné varené zemiaky posypané syrom. Je viac noblesný, chutný, vzhľadom dokonca príjemný, pretože takéto naplnené lodičky sa pekne vynímajú na tanieri, jednoduchý a čo je podstatné, tak sýty, že nám umožní prežiť strasti každodenného života.
  • niekoľko mini batátov, alebo jeden veľký/gigantický
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL oleja
  • obľúbené koreniny
  • 50 g Gorgonzoly alebo iného syra s modrou plesňou
  • šalát na podávanie a čerstvú vňať na ozdobu
Batáty umyjeme, ale nešúpeme. Malé rozložíme na plech v celku a poprepichujeme po celom povrchu vidličkou, veľký nakrájame na hrubšie kolieska. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20-30 minút, podľa potreby, kým zemiaky nie sú mäkké. Celé kusy pozdĺžne prerežeme a vidličkou trochu rozpučíme, aby boli ploché. Rovnako rozpučíme kolieska. Povrch potrieme zmesou prelisovaného cesnaku, oleja a korenín. Plech vložíme do rúry a pečieme ďalších 10 minút, kým okraje nie sú chrumkavé. Batáty následne obložíme Gorgonzolou a naposledy dáme piecť, aby sa syr roztavil. Podávame ako prílohu s hlavným jedlom alebo ako chod s čerstvým šalátom. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Ak máme v pláne jedlo konzumovať neskôr, jednoducho vynecháme druhé kolo v rúre a zemiaky ohrejeme až tesne pred podávaním.











Pevne verím, že vám ešte sviatky nelezú na mozog a zatiaľ všetko zvládate. Neviem, možno ste salámisti a tieto problémy vôbec neriešite? Alebo naopak, vaša organizácia je tak dokonalá, že všetko je už hotové, vybavené a iba sa škodoradostne smejete ostatným, ktorí to šťastie nemajú? Dajte mi vedieť, rada sa o vás niečo dozviem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára