Ja som sa rozhodla vytvoriť niečo medzi tým. Nie úplne obyčajné dusené hovädzie, ale ani tekutú polievku. Aspoň taký bol pôvodný zámer. Ako to dopadlo? Uvidíte!
Najprv si pripravíme:
- hovädzie mäso (ja som mala sviečkovú)
- cibuľu - platí, že na jeden diel mäsa by malo byť rovnaké množstvo cibule! (takže u mňa dve veľké)
- 2 menšie mrkvy - na zahustenie omáčky
- soľ, mleté čierne korenie, sladkú mletú papriku, čili omáčku (alebo štipľavú mletú papriku)
- olej
Cibuľu nakrájame na kocky, nemusí to byť ktovieako precízne, aj tak sa musí rozvariť. Hovädzinu zbavíme blán (ale nie je to nutnosť, tuk by sa mal teoreticky vyškvariť) a nakrájame ju na kocky. Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu do sklovita, pridáme mäso a opečieme ho, kým sa nezatiahne. Ochutíme soľou, korením a paprikou. Mrkvu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky, chceme, aby sa čo najviac rozvarila. Pridáme ju do hrnca a zalejeme vodou. Akým objemom, to už záleží na vás podľa toho, či z guľášu chcete polievku alebo naopak dusené mäso (v anglicky hovoriacich zemiach na to majú výstižný pojem stew). Varíme určite hodinu, hodinu a pol v závislosti od druhu mäsa a množstva. Priebežne dolievame vodou, ak je to potrebné.
Nakoniec to dopadlo tak, že som nechala vyredukovať väčšinu vody. V priebehu varenia som si totiž povedala, že mi aj tak ide primárne o to mäso, preto som to nenechala v štádiu polievky a viac vody som nepridávala.
Mimochodom, už je to tu. Prišiel a psa mráz aj do Brna. Prvýkrát túto sezónu, za oknom sa nám zabelelo. Nebol to ešte pravý sneh, skôr len námraza, ale aj to sa počíta.
Aký máte vy pohľad z okna?
Utorok ráno: snežííííííí!!! :). V utorok poobede: pršíííííí... :(. A tak sa máme v BB... ;)
OdpovedaťOdstrániťKrásne.. tu tiež dnes zase ráno mrholilo :(
OdstrániťV Bratislave celé dni mrholí, zima je :D Už by som uvítala aj sneh :)
OdpovedaťOdstrániťSneh nemusí byť, ja by som radšej slnko! :D
Odstrániť