Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mäsové guľky na smotane

streda 10. decembra 2014

Mäsové guľky na smotane

Nebudem vás obťažovať poznámkami, že sa to už blíži. Že o dva týždne tu máme Vianoce. Že nám ostáva už iba 14 dní na nákup darčekov. Nebudem písať o tom, že už je načase začať plánovať, čo kedy upiecť, prípadne začať so samotnou prípravou lineckého pečiva a medovníčkov. Hups, vlastne som to urobila..

Presuňme sa teda k inej téme. Čo na obed dva týždne pred Božím hodom? Ak patríte medzi mäsožravcov, ale zároveň žijete v presvedčení, že ak sa tohto hriechu na Štedrý deň vzdáte, uvidíte povestné prasiatko, treba si to užiť do zásoby. Takže dnes: mäsové guľky!

Na 12 guľôčok:
  • 200 g mletého hovädzieho
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, tymián, oregáno, soľ - všetko podľa chuti
  • 200 ml smotany na varenie (12 %)
  • olej
Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky, rovnako aj cesnak. V miske ich zmiešame s mletým hovädzím mäsom a ochutíme korením, paprikou, oregánom, tymiánom a soľou. Pridáme lyžičku horčice a pár kvapiek oleja. Rukami formujeme malé guľky. Na panvici zohrejeme trochu oleja a guľky sprudka opečieme zo všetkých strán. Podlejeme vodou a dusíme domäkka. Pred koncom vlejeme celý kelímok smotany na varenie a necháme zredukovať do požadovanej konzistencie. Smotanu môžeme ešte prípadne ochutiť oregánom či čímkoľvek sa nám žiada.


Mäkké guľky servírujeme napríklad s cuketou opečenou na masle. Dobrú chuť!




Prosím, ospravedlňte vizuálnu stránku tohto pokrmu, naozaj omnoho lepšie chutí, ako vyzerá! To len ja som sa doposiaľ nenaučila jedlo servírovať aspoň s náznakom estetiky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára