Presuňme sa teda k inej téme. Čo na obed dva týždne pred Božím hodom? Ak patríte medzi mäsožravcov, ale zároveň žijete v presvedčení, že ak sa tohto hriechu na Štedrý deň vzdáte, uvidíte povestné prasiatko, treba si to užiť do zásoby. Takže dnes: mäsové guľky!
Na 12 guľôčok:
- 200 g mletého hovädzieho
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL dijonskej horčice
- mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, tymián, oregáno, soľ - všetko podľa chuti
- 200 ml smotany na varenie (12 %)
- olej
Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky, rovnako aj cesnak. V miske ich zmiešame s mletým hovädzím mäsom a ochutíme korením, paprikou, oregánom, tymiánom a soľou. Pridáme lyžičku horčice a pár kvapiek oleja. Rukami formujeme malé guľky. Na panvici zohrejeme trochu oleja a guľky sprudka opečieme zo všetkých strán. Podlejeme vodou a dusíme domäkka. Pred koncom vlejeme celý kelímok smotany na varenie a necháme zredukovať do požadovanej konzistencie. Smotanu môžeme ešte prípadne ochutiť oregánom či čímkoľvek sa nám žiada.
Mäkké guľky servírujeme napríklad s cuketou opečenou na masle. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára