Na náplň si prichystáme:
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- 750 g mletého bravčového mäsa
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 konzervu paradajkového pretlaku
- (domáci) kečup podľa potreby
- 1/2 ČL oregana, majoránky a tymiánu
Na bešamelovú omáčku:
- asi 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- 500 - 750 ml mlieka
- 200 g tvrdého syra (eidam, parmezán)
- soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
Navyše:
- lasagne podľa veľkosti pekáča
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme cesnak a vzápätí mleté mäso. Opečieme, kým sa nezatiahne a dochutíme soľou a korením. Pridáme paradajkový pretlak a kečup a podlejeme vodou, aby sa mäso dusilo. Prisypeme tymián, majoránku a oregano a varíme, kým mäso nie je mäkké.
Pri príprave bešamelu postupujeme nasledovne: V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme múku. Do zápražky postupne prilievame mlieko a neustále miešame, kým omáčka nezhustne. Do nej pridáme polovicu nastrúhaného syra, korenie, soľ a muškátový oriešok. Varíme, kým sa syr neroztopí a odstavíme z ohňa.
Pekáč môžeme vytrieť maslom a na dno vlejeme trochu omáčku. Prichádza vrstva lazaní a na ňu hotové mleté mäso. Navrch opäť vrstva bešamelu, plátky lazaní a mäso. Takto postupujeme, kým nespotrebujeme všetku náplň. Hornú časť by mali tvoriť opäť lazane, ktoré polejeme bešamelom a posypeme druhou časťou nastrúhaného syra. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200° a pečieme, kým lasagne nie sú mäkké (to kontrolujeme špajdľou, môže to trvať aj 30 minút).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára