Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hovädzí Stroganov / Бефстроганов

nedeľa 21. decembra 2014

Hovädzí Stroganov / Бефстроганов

Štvrtá adventná nedeľa sa u nás niesla v znamení vypekania a varenia. Rúra bola nažhavená už od rána a tak sa čoskoro môžete tešiť na pár receptíkov na dobroty z mamkinej a mojej kuchyne. Už dávno máme hotové medovníčky, linecké pečivo, kokosové pusinky a tuším ešte jeden druh koláčov, na ktorý si momentálne nespomínam, zatiaľ však tíško čakajú v krabiciach na svoju chvíľu. Ešte predtým, ako sa pustíme do pečenia, nemôžem vás ochudobniť o jeden výborný pokrm: Stroganov z hovädziny v našom podaní!

Najlepšie je začať deň vopred a pripraviť si marinádu, na ktorú budeme potrebovať:
  • 750 g - 1 kg hovädzieho mäsa
  • 2-3 PL oleja
  • 2-3 PL worchestrovej omáčky
  • 1-2 PL sójovej omáčky
  • 1-2 PL vegety
  • 1 PL horčice (napríklad napoly plnotučnej a kremžskej, prípadne dijonskej)
  • 1-2 PL (domáceho) kečupu
  • soľ podľa chuti
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • kúsok feferónu
Okrem toho sa nezaobídeme ešte bez:
  • 2 cibúľ 
  • 2 hrstí čerstvých prípadne mrazených húb (šampiňóny, dubáky, kuriatka, kozáky..) 
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2-3 veľkých kyslých uhoriek
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • soli a korenia na dochutenie
Deň pred varením hovädzie umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Vložíme ho do misy a pridáme všetky ingrediencie na marinádu. Zmes dobre premiešame a komu sa to neprotiví, môže ju ochutnať a doladiť čím treba. Vložíme do chladničky odpočívať. 

Potom mäso sprudka opečieme na troche oleja a pridáme cibule pokrájané nadrobno aj s hubami. Podlejeme vodou (ešte lepšie vývarom, ak máme) a pod pokrievkou dusíme domäkka. Pred koncom k mäsu pridáme nastrúhané kyslé uhorky a necháme ich rozvariť. Vlejeme smotanu na varenie a pokvapkáme trochou citrónovej šťavy. Necháme prevrieť, nech sa všetky ingrediencie dobre prepoja a podávame s obľúbenými cestovinami. 



Ja som, samozrejme, musela byť osobitná a tak som si nechala pred pridaním smotany mäso odobrať. Tu môžete vidieť moju porciu s paradajkovo - cibuľovým šalátom a bazalkovými špaldovými cestovinami. 



Ako ste dnešnú nedeľu prežili vy? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára