Na cesto budeme potrebovať:
- 1 malú hlávku karfiolu (mali by sme po nasekaní získať asi 3 hrnčeky karfiolovej "ryže")
- 1 vajce
- 50 g eidamu (alebo mozzarelly)
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Na náplň:
- 80 - 100 g nivy
- 3 PL domáceho kečupu (alebo obľúbenej paradajkovej omáčky)
- balíček zelených olív
Rozohrejeme rúru na 200 °C a pripravíme si plech s papierom na pečenie potretý olivovým olejom.
Karfiol rozoberieme na ružičky a nasekáme na "ryžu" -- pomocou kuchynského robota, ale pohodlne to ide aj na strúhadle. Túto hmotu uvaríme nad parou (Stretla som sa aj s návodom vopchať karfiol do mikrovlnky a pri plnom výkone ho ohrievať po dobu 8 minút. Môžete to skúsiť, ale neviem, nakoľko to znehodnotí obsah všetkých živín v ňom..). "Ryžu" preložíme do gázy a vyžmýkame čo najviac tekutiny.
To čo nám ostalo zmiešame s vajíčkom a eidamom postrúhaným najemno. Ochutíme oreganom, soľou a korením a dobre premiešame. Cesto rukami uťapkáme na plech a vyformujeme do tvaru obdĺžnika. Plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Následne ho vyberieme, roztrieme po povrchu kečup/omáčku, posypeme rozdrobenou nivou a olivami nakrájanými na kolieska.
Cesto zvinieme do rolády, navrchu urobíme nožom niekoľko zárezov a vrátime späť piecť ďalších 10-12 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a potom naporcujeme. Mimochodom, skvelý tip na krabičkový obed do školy či práce!
Obávala som sa, že karfiolové cesto sa vôbec nebude dať tvarovať a bude krehké, ale opak je pravdou. Aj nemehlá ako ja zvládnu vytvarovať roládu takmer ľavou zadnou. Neváhajte a presvedčte sa sami!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára