Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Grilované grécke bravčové Souvlaki & cherry paradajky

piatok 10. apríla 2015

Grilované grécke bravčové Souvlaki & cherry paradajky

Slniečko a rastúce teploty mi dvíhajú náladu a pomaly ma preberajú zo zimného spánku. Teším sa, kedy konečne prepukne tá pravá jar, keď všetko kvitne a zelenie sa. I čerešňa na záhrade rozkvitá a spríjemňuje mi ranné odhŕňanie závesu. Každá bunka môjho tela dostáva pozitívne signály, na ktoré toľko čakali. Dni sa predlžujú, čoraz bližšie je tu obdobie, ktoré mám asi zo všetkého najradšej: začiatok leta. Preto niet divu, že aj na tanieri to už začne vypadať inak. Prevládať budú ľahšie pokrmy, plné zeleniny a sezónnych plodov prírody. S letom sa však spája aj grilovačka či more.. nuž a keď to všetko dáme dohromady.. vznikne trebárs grécka kuchyňa!

Na dve dlhé špajdle budeme potrebovať:
  • 250-300 g bravčového karé, na kocky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového octa
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného rozmarínu
  • vetvičku cherry paradajok
Najlepšie je urobiť si marinádu dopredu. Bravčové mäso nakrájame na kocky v takej veľkosti, aby sa dobre napichovali na špajdle, prípadne ihlice. Zmiešame olej, ocot, údenú papriku, oregano, rozmarín, soľ a mleté čierne korenie s prelisovaným alebo nadrobno nasekaným cesnakom v miske. Mäso uložíme do marinády na noc do chladničky, spoja sa tak všetky ingrediencie a bravčovina skrehne. 


Na druhý deň už iba kúsky mäsa napichujeme na špajdle a na suchej rozpálenej grilovacej panvici souvlaki sprudka zo všetkých strán opečieme. Do panvice pridáme aj umytú vetvičku paradajok a grilujeme, kým trochu nepopukajú. Mäso grilujeme nanajvýš 15 minút, aby sa nevysušilo a ostalo šťavnaté. 


Tip: Pre jednoduchšiu manipuláciu odporúčam špajdle skrátiť na polovicu. Lepšie sa budú zmestiť do panvice a budete mať istotu, že aj koncové kúsky mäsa sú plne prepečené. 







Ešte posledný záber souvlaki po rozobratí od špajdle..


Ako ste na tom s cudzokrajnou kuchyňou? Nechávate sa inšpirovať, alebo radšej ostávate pri tom, čo sa urodí v našich končinách?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára