Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #11: Pomaly pečené trhané bravčové Carnitas / Pulled Pork Carnitas

pondelok 25. mája 2015

Bentó week #11: Pomaly pečené trhané bravčové Carnitas / Pulled Pork Carnitas

Nový týždeň štartujem týmto mexicky ladeným jedlom a odškrtávam si tak ďalšiu položku v mojom pomyselnom zozname vecí, ktoré chcem určite niekedy vyskúšať. Na internete totiž koluje nespočetné množstvo receptov na pomaly pečené či dusené mäsá a vyzerajú náramne chutne, dajú sa využiť na tucty spôsobov a ja som zatiaľ nad nimi len túžobne slintala nad klávesnicou. Napokon som sa ale odhodlala a pripravila si na obed do práce toto trhané Carnitas. Tradične sa pripravuje s kolou, niekedy s tmavým pivom, no ja som nemala ani jedno a zase raz musela nastúpiť improvizácia, ale myslím si, že to vo výsledku prílišnú škodu nespôsobilo. Veď sa presvedčte sami a vyskúšajte!

Na dve porcie budeme potrebovať:
  • 400 g bravčových kotliet (upozorňujem, že vhodnejšia by bola bravčovina vcelku, trebárs nejaké pliecko alebo karé, či stehno)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1-2 ČL bylinkovej soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1/2-1 ČL čili omáčky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 PL balsamico octa
Bravčovinu umyjeme a zbavíme blán. V miske si zmiešame koreniny: soľ, mleté čierne korenie, údenú papriku, oregano a dobre ich premiešame. Pridáme nastrúhaný cesnak a čili omáčku a znovu zmiešame. V zmesi dobre zo všetkých strán obalíme kotlety a koreniny do mäsa poriadne vmasírujeme. V panvici ohrejeme olivový olej a mäso z oboch strán sprudka opečieme. Následne ho preložíme do pekáča. Výpek v panvici zalejeme vodou a pridáme do nej balzamikový ocot (ak by sme sa chceli držať pravého mexického receptu, siahneme po kole, prípadne pive a doplníme tekutinu šťavou z jedného citróna alebo dvoch limetiek). Výpek vylejeme ku kotletám do pekáča a vložíme ho do rúry vyhriatej na 180°.


Necháme mäso piecť minimálne 3 hodiny (ideálne 4), až kým sa poľahky rozpadá na jednotlivé vlákna. V priebehu pečenia mäso niekoľkokrát otočíme a podlievame vodou, aby bolo ponorené. Pekáč vyberieme, necháme kotlety trošku odpočívať a na záver pomocou dvoch vidličiek natrháme na vlákna. Potom sú už možnosti využitia úplne na vás. Carnitas sa hodí ako náplň do tortilly, sendviča, no pokojne i do nejakého šalátu.


Prosím, neľakajte sa toho, že mäso vypadá ako spálené, za farbu môže v tomto prípade tmavý ocot, ktorý pečením jemne karamelizuje.



Ja som zvolila poslednú menovanú variantu s ľadovým šalátom a kompletnú výbavu môžte vidieť na nasledujúcich snímkach: Plán je taký, že na desiatu padnú oba banány, na obed v mikrovlnke ohrejem mäso, šalát zmiešam so zálievkou pozostávajúcou z 1 veľkej lyžice olivového oleja, 2 ČL balsamico octa a lyžičky bylinkovej soli a do toho potom pridám bravčové. Na olovrant do seba natlačím jogurt s orieškami a potom sa už budem netrpezlivo hniezdiť na stoličke a očami tlačiť ručičky na hodinách, kedy už konečne odbijú koniec smeny.






Aj vám sa zdá, že posledné minúty do konca sa podozrivo vlečú? Nejedná sa len o prácu, tento jav dobre poznám aj zo školy, kedy prvé vyučovacie hodiny vcelku rýchlo uleteli, ale tie záverečné akoby mali na nohe priviazané okovy a nie a nie sa pohnúť z miesta. Ktovie, čo si o tom myslel ujo Albert aj s jeho relativistickou teóriou plynutia času. 

2 komentáre:

  1. Mňam! to je luxusní..mít na to trpělivost, tak si to také připravím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Väčšinu práce za mňa aj tak urobila rúra, takže to nebolo až také zlé, stačí si nájsť nejakú činnosť, ktorá by ťa zamestnala popri čakaní.

      Odstrániť