Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #15: Dusené bravčové kocky na mrkve a hrášku ako od mamky & černicové smoothie!

štvrtok 2. júla 2015

Bentó week #15: Dusené bravčové kocky na mrkve a hrášku ako od mamky & černicové smoothie!

Myslím, že podobný recept na dusené bravčové tu už niekde bude, nie som si tým však stopercentne istá a napokon, keby aj, opakovanie je matka múdrosti. O čom som však skalopevne presvedčená je to, že tentokrát sa mi bravčové podarilo urobiť presne ako ho robí mamina. Teda krásne mäkké, rozplývajúce sa na jazyku, s dostatkom šťavy a tou správnou hnedo-červenou farbou, takmer guľášovitého rázu (akurát nie tak hustého a pikantného). To som sa zase vychválila, fuj nešťastnica, hanba ti! Ale aby som to chvastanie vykompenzovala, pridávam vám na záver nerecept na černicové smoothie. To viete, medové motúzy pod fúzy..

Na zhruba tri porcie potrebujeme:
  • 600 g bravčového karé alebo stehna
  • 1 veľkú cibuľu
  • olivový olej
  • 2 ČL vegety
  • 2 ČL mletej sladkej papriky (alebo pokojne i pálivej, ak máte radšej ostrejšie)
  • trochu mletého čierneho korenia
  • 4 mrkvy
  • 2 veľké hrste hrášku (ja som mala už tohto ročný, mrazený)
Mäso zbavíme blán a pokrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Cibuľu nakrájame nadrobno a na dostatku oleja ju speníme do sklovita. Bravčovinu ochutíme soľou, paprikou a korením a pridáme k cibuli. Sprudka ho orestujeme zo všetkých strán a potom podlejeme vodou tak, aby bolo takmer úplne ponorené. Zmiernime plameň a pripravíme si mrkvu. Ošúpeme ju, nakrájame na hranolčeky, kocky, kolieska, ako len chceme a pridáme ju k mäsu. Takto spolu dusíme asi pol hodinu, treba to sledovať, kým mäso nie je mäkké. Na záver len pridáme hrášok a necháme prevrieť. Porozdeľujme do nádobiek a uskladníme na horšie časy, prípadne rovno servírujeme. U nás doma k tomu zvykli byť kolienka alebo vretená, voľba je, samozrejme, na vás. 




Príprava smoothie je tak primitívna, že nie som presvedčená o tom, aby sa to vôbec za smoothie dalo považovať (nejaký odborník by nad tým určite len pretočil očami, ale nech..). Odmeriame si 250 ml mandľového mlieka, vytiahneme z krabice dva malé domáce černicové kompóty a necháme ich v sitku odkvapkať od šťavy. Potom ich vhodíme s mliekom do vysokej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme. Mimochodom, mlieko používam toto:


Je z Levných potravín, majú ho v akcii dokonca len za 6.90 a je to už moja tretia krabica. Keď idem okolo, zvyknem sa presvedčiť, či ho ešte majú a vezmem si jedno pre prípad núdze. Je celkom sladké, takže smoothies netreba vôbec dochucovať, zvládne to samé spolu s ovocím.


Škoda, že sa mi nepodarilo zachytiť pravú farbu smoothie, na fotke je akási šedivá a neatraktívna, v skutočnosti bola omnoho fialovejšia. Nevadí, hlavne, že to bol dokonalý olovrant do práce na posilnenie.



Viem si predstaviť, že by to bolo skvelé letné osvieženie po pridaní kociek ľadu. Vlastne, ak nemáte černicový kompót, siahnite po mrazených a rozmixujte ich ešte v takom stave! (ak to chudák nástroj vôbec zvládne) Och, až mi tečú sliny, keď tak nad tým premýšľam..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára