Len tak na okraj, keď som bola ešte malá ||Jar||, spolu s bratrancom sme varenie v štýle psík a mačička naozaj podnikli. Na našej chate bez elektriny, s vodou, ktorú sme si museli nosiť zo studne a kadibúdou v hôrke za domom. Na peci vykurovanej polenami. Bolo to okolo Veľkej Noci, keď sme sa opäť zišli celá rozvetvená família. Ostatí boli v hornom dome, vzdialenom tak 5 minút chôdze do kopca od nás, na dolnej chate sme ostali len bratranec a ja. Sedeli sme na jednom z mnohých posedov a nadávali na vietor. Neviem prečo. Z nudy. A už vôbec netuším, ako sa náš rozhovor zvrtol práve na inkriminovanú rozprávku. Nenapadlo nám nič lepšie, ako to vyskúšať. Poďho do kuchyne! Do hrnca sme nahádzali čokoládových zajačikov a vajíčka, lentilky, sušienky a keksíky, čokoládové oblátky a tuším ešte gumené cukríky. Môžete si domyslieť, že vo výsledku z toho vznikla jedna hnusná lepkavá hmota, ktorá navyše po čase stuhla a vôbec nešla z dna nádoby odlepiť. Rodičia nás veru nepochválili, dokonca celkom slušne zúrili a dostatočným trestom pre nás bolo, že sme ten hrniec museli umývať. Nepamätám sa, či k tomu naozaj došlo, zrejme nás zachránila teta a urobila to za nás.
No ale späť k receptu. V tomto prípade sa nezdaru vôbec nemusíte obávať, tento raz sa jedná o ten lepší prípad so šťastným koncom (a spokojným bruchom).
Na zhruba tri porcie budeme potrebovať:
- 500 g bravčového pleca
- 400 ml konzervu lúpaných paradajok
- cibuľu
- kokosový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 2 veľké ružičky brokolice
- 2 hrste sušených hríbov (dubákov a kuriatok)
- pohár sterilizovaných fazuľových strukov
- bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku podľa chuti
Sušené hríby zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Bravčové plece umyjeme, zbavíme blán a prebytočného tuku a nakrájame na kocky s veľkosťou sústa. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme ich do hrnca s rozohriatym kokosovým olejom. Necháme ich speniť a pridáme bravčovinu ochutenú bylinkovou soľou, paprikou a korením. Mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom zalejeme celou konzervou lúpaných paradajok (ak máme tie v celku, prekrojíme ich na menšie kusy). Zmiernime plameň a dusíme. Pridáme scedené hríby a mrkvu nakrájanú na kolieska. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a rovnako ich prihodíme k mäsu. Na záver už iba doplníme sterilizované fazuľové struky a dusíme, kým mäso nie je mäkké. Celkovo by to malo byť minimálne 30 minút, treba ho vyskúšať vidličkou.
Ako ste na tom vy a bezmyšlienkovité varenie? Pripravili ste už nejaké jedlo, ktoré na prvý pohľad mohlo pôsobiť ako neskutočná zlátanina, ale napokon z toho bola delikatesa? Podeľte sa, rada vyskúšam a nechám sa inšpirovať!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára