- šialene mi rozbujnela bazalka
- potrebovala som sa nejako elegantne zbaviť patizónu a karfiolu
- dávno som nemala vajíčka a celkom by sa mi hodilo, keby posledné dve nezavadzali v chladničke
- nutne som musela otestovať môjho nového pomocníka v kuchyni
Karfiol a patizón? Jasná vec, šup s nimi na plech. Keďže pečená zelenina má tendenciu v rúre vysychať, pesto na báze oleja sa k nej dokonale hodí. Tým si môžeme odškrtnúť aj bod číslo 4: namiesto tyčového mixéra som všetko nahádzala do tohto utešeného zeleného smoothie makera a držala si palce, aby som ho hneď pri prvej príležitosti neodrovnala. Chvalabohu, pánko sa tváril veľmi profesionálne a zvládol to ľavou zadnou
Čo sa bodu číslo tri týka, každé jedlo by malo pozostávať z troch druhov makroživín, obsah bielkovín zabezpečíme práve spomínanými vajíčkami. Sčítané a podčiarknuté, tento šalát má všetko to, čo tam má byť, je netradičný, ale jednoduchý, farebný a ideálny na leto. Dúfam, že som vás dostatočne navnadila a už sa nemôžete dočkať na recept.
Na šalát potrebujeme:
- 1/4 veľkej hlavy patizónu
- niekoľko veľkých ružičiek karfiolu
- 3 sušené paradajky v oleji + olej z nich
- bylinkovú soľ
- 2 vajcia, uvarené do polomäkka (či natvrdo, podľa vašich preferencií)
Na bazalkovo-pistáciové pesto:
- 2 veľké hrste čerstvej bazalky
- 2/3 šálky olivového oleja
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 2/3 - 1 šálku solených pistácií
- soľ, podľa potreby
Patizón i karfiol umyjeme, ružičky rozoberieme nadrobno, patizón pokrájame trebárs na podkovičky a ochutíme bylinkovou soľou. Zeleninu rozložíme na plech s papierom na pečenie a štedro polejeme olejom zo sušených paradajok. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 - 20 minút.
Medzitým dáme variť vajcia a pripravíme pesto. Umytú bazalku, očistený cesnak a pistácie zbavené vrchných šupiek umiestnime do smoothie makera (v prípade tyčového mixéru odporúčam všetko predtým nasekať nadrobno, aby ste ho nezavarili). Pridáme najprv 1/3 šálky oleja a rozmixujeme. Dolejeme zvyšok oleja a znovu mixujeme, do konzistencie, ktorá nám vyhovuje, ja sa však prikláňam k možnosti, aby v peste ostala nejaká zrnitá štruktúra. Ak sa žiada, dochutíme soľou (prípadne i korením), navyše možno pridať ešte strúhaný parmezán, ak by sme chceli striktne dodržiavať taliansku receptúru!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára