Na 16 muffinov:
- 1 veľký pomaranč
- 1 hrnček mlieka
- 1 veľké vajce
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL kuchynskej sódy
- šťava z 1/2 citróna
Pomaranč olúpeme, pokiaľ sa dá, zbavíme aj bielej šupky a odstránime prípadné jadierka. Nakrájame na malé kocky a zatiaľ odložíme bokom. Vyšľaháme 1 celé vajce s olejom. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a trstinový cukor. Do tekutej zmesi vsypeme sypkú a pridáme hrnček mlieka s citrónovou šťavou. Premiešame, ale nemusíme tomu venovať dôkladnú pozornosť, pri muffinách nikdy nezaškodí, ak cesto nie je úplne prepracované. Na záver vmiešame kúsky pomaranča.
Neľakajte sa, cesto je tmavšie vďaka trstinovému cukru, ktorý mu dodá neobyčajnú chuť, je však menej sladký ako biely, takže ak ste zvyknutí na hubolepiče, zrejme sa vám bude žiadať prisypať ho tam trochu viac. Nedbám, to je na vás, hlavne to neprežeňte, aby v muffinoch ostal kyslý a osviežujúci element pomaranča.
Košíčky na muffiny vystelieme papierovými a plníme cestom tak do 3/4, pretože pri pečení ešte narastú. Na záver posypeme ešte štipkou tmavého cukru a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme takých 20 minút, ale kontrolujeme ich pomocou špajdle, aby nezhoreli. Necháme vo formičkách postáť ešte 5 minút a až potom ich vyberieme.
Neľakajte sa, cesto je tmavšie vďaka trstinovému cukru, ktorý mu dodá neobyčajnú chuť, je však menej sladký ako biely, takže ak ste zvyknutí na hubolepiče, zrejme sa vám bude žiadať prisypať ho tam trochu viac. Nedbám, to je na vás, hlavne to neprežeňte, aby v muffinoch ostal kyslý a osviežujúci element pomaranča.
No povedzte, kto by som mnou nechcel pracovať? ☺☺ Ak sa aj vy chcete niekomu zalíškať, neváhajte mu pchať medové fúzy, nuž, v tomto prípade, pomarančové muffiny popod fúzy a hneď máte postarané o niekoľko plusových bodov. Alebo viete čo? Kašlite na ostatných a nechajte si celý plech pre seba! I tak dobre!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára