Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hustý krém z pečenej brokolice a ružičkového kelu

nedeľa 28. februára 2016

Hustý krém z pečenej brokolice a ružičkového kelu

Muselo to prísť. Len nedávno som sa rozplývala blahom nad fantastickým >>krémom z pečenej zeleniny<<, vtedy v hlavnej úlohe s tekvicou, preto bolo len otázkou času, kedy sa pustím do receptu v podobnom duchu. Tento zámer som neodkladala dlho, chopila som sa ho práve dnes a keďže sa opäť vydaril na výbornú, nedá mi inak, len sa s Vami podeliť o gurmánsky zážitok. Na scénu prichádza kombinácia, ktorá je u mňa už na dennom poriadku: ružičkový kel a brokolica!

Na jednu gigantickú misu krému:
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 vrecka ružičkového kelu
  • plátok masla
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1-2 hrnčeky mlieka
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 PL sladkej čili omáčky
  • 1 ČL kurkumy
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • hrsť tekvicových a slnečnicových jadierok
Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Kel zbavíme stopiek, prekrojíme na polky a prihodíme na plech spolu s celými očistenými strúčikmi cesnaku. Zeleninu obložíme maslom, posypeme, soľou, pokropíme octom a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút. Po upečení vyberieme pár kúskov na ozdobu, zvyšok preložíme do hrnca, zalejeme mliekom, ochutíme kurkumou, čili omáčkou, octom a soľou podľa vlastného uváženia a rozmixujeme na hladko. Podľa potreby dolievame mliekom, aby sme dosiahli požadovanú hustotu. Keďže mlieko je studené, krém dáme na sporák zovrieť, lepšie sa tak spoja všetky zložky a polievka poriadne zahreje. Na záver servírujeme do obrovskej misy, ozdobíme odloženými kúskami upečenej zeleniny a posypeme semienkami.




Ani neviem po akej dlhej dobe som si konečne horúci kotol skvelého krému vychutnala v pohodlí domova a nie v bojových pracovných podmienkach. Hneď to inak chutí! Navyše, nie je to nádhera? Dokonca si dovolím tvrdiť, že tomu nevadí ani extrémne rustikálny vzhľad otlčenej rajnice (to viete, keď bývate s ďalšími siedmimi ľuďmi, niekedy je problém nájsť voľný a čistý riad). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára