- 250 g hovädzieho stehna
- 1 veľkú cibuľu
- trochu kokosového oleja
- 1 vrchovatú ČL garam masala korenia
- 1 ČL údenej papriky
- trochu mletého čierneho korenia a bylinkovej soli
- 1 PL balzamikového octu
- 1-2 ČL sladkej čili omáčky
- (takmer) celý balík stonkového zeleru
- 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
- 1 pohár domácich sterilizovaných hríbíkov (u mňa václavky [podľa wiki >> podpňovky..<<])
Mäso umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kocky s veľkosťou sústa. Cibuľu nasekáme nadrobno a na kokosovom oleji v dostatočne hlbokom hrnci speníme do sklovita. Pridáme pochutiny: garam masalu, údenú papriku, soľ, korenie, ocot, čili omáčku a premiešame, kým sa nerozvinie vôňa. Do hrnca pridáme hovädzinu a zo všetkých strán opečieme. Stonkový zeler nakrájame na zhruba centimetrové kúsky a pridáme k mäsu. Na miernom ohni dusíme, kým zeler trochu nezmäkne, následne vlejeme celú konzervu lúpaných paradajok (môžeme prekrojiť na menšie časti) a dusíme, kým mäso nie je mäkké a poddajné a omáčka hustá, podľa vlastných preferencií. Na záver vlejeme dnu sterilizované hríby, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáka. Servírujeme, alebo delíme do misiek.
Ako to u gulášov často býva, myslím, že na druhý deň sú ešte lepšie, ako ten prvý, pretože všetky ingrediencie získajú dostatok času na to, aby sa naplno rozvinuli a prejavili. Osobne som trošičku prestrelila s garam masalou, ale ako veľkému fanúšikovi východnej kuchyne mi to zas extrémne neprekážalo (len záha si o tom myslela svoje..) a čo sa týka premiéry stonkového zeleru: všetky palce hore. Chuť je obyčajná, normálna, proste "zelerová", no pridružil sa k nej vítaný bonus v podobe chrumkavosti a to my zajkovia máme nesmierne radi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára