Stejky z panenky:
- celá bravčová panenka
- šťavu z 1/2 citrónu
- 1 ČL sušeného oregano
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1 ČL údenej papriky
- 1 PL olivového oleja
- 1 veľký strúčik cesnaku
Aioli:
- 2 žĺtky
- 3/4 šálky ochuteného oleja
- šťavu z 1/2 citróna
- 1 veľký strúčik cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 ČL dijónskej horčice
- pár čerstvých listov bazalky
Šalát + cibuľové krúžky:
- 1 cibuľa
- 2 bielky
- niekoľko listov hlávkového šalátu
- hrsť cherry paradajok
- 2 ks stonkového zeleru
Panenku nakrájame na centimeter hrubé stejky, vložíme do misky, ochutíme organom, bazalkou, paprikou, olejom, strúhaným cesnakom a citrónovou šťavou. Necháme chvíľu marinovať a venujeme sa aioli.
Vo vysokej nádobe zmiešame žĺtky, citrónovú šťavu, strúhaný cesnak, soľ a korenie. Ručným mixérom vyšľaháme do peny a malým stabilným prúdom popri tom vlievame olej. S úsmevom na tvári sledujeme, ako tekutina hustne a nadobúda svetlú farbu. Na záver vmiešame horčicu a posekanú bazalku, dobre premiešame a podľa potreby dochutíme.
Panenku krátko z oboch strán opečieme na grilovacej panvici (ešte lepšie na skutočnom grile), dávame však pozor, aby sme to neprehnali a stejky nevysušili.
Cibuľu nakrájame na krúžky, namočíme v ochutených bielkach a v rovnakej panvici opečieme do zlatista. Ak sa vajcia príliš lepia na panvicu, podlejeme trochou vody, len aby sa aktivoval výpek.
Nasleduje zostavenie misky: nakrájame hlávkový šalát na prúžky, pridáme prekrojené paradajky a na malé polmesiačiky nasekaný zeler, naaranžujeme cibuľové krúžky, umiestnime kúsky panenky a celý pokrm prelejeme Aioli. Mimochodom, jedlo sa dá zabaliť aj do cestovnej nádoby - stačí ak mäso oddelíme od zvyšku, aby sme ho v prípade potreby mohli ohriať a ak nemáte radi nasiaknutý a rozmočený šalát, dresing rovnako možno preliať do osobitného kontajnera a zapracovať ho až pri servírovaní. Jednoduché!
Možno sa zdá, že príprava tohto jedla je príliš prácna, avšak, keď si to tak vezmeme: stejky ugrilujeme za okamih, medzitým vyšľaháme aioli, nakrájanie zeleniny zaberie pár sekúnd a cibuľové krúžky nie sú povinnosť, na vašom mieste by som ich však nevynechávala. Sú zaujímavým elementom celkom vyvážene zostaveného šalátu. Dobre, nie je to práve jeden z tých ultra nízko kalorických, ale Aioli je domáce, viete, čo do neho išlo a ak zvolíte kvalitné suroviny, pár joulov naviac vás nezabije. Dúfam, že súhlasíte!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára