Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Luxusná omeleta s parmezánom a paradajkovo-horčicovým šalátom

sobota 14. mája 2016

Luxusná omeleta s parmezánom a paradajkovo-horčicovým šalátom

Poviete si, obyčajná omeleta, na tú predsa netreba recept, no nie? Chyba! Ja sa na internete nechám rada inšpirovať na aj napohľad jednoduchými jedlami. Pretože čo napadne niekomu inému, nemusí mne a som tak ukrátená o množstvo netradičných a zaujímavých kombinácií, prísad a vylepšení. Preto si myslím, že prispievanie jednoduchých tipov, ako ozvláštniť určité jedlá, nie je nosením dreva do lesa. Urobte si túto, pre mňa trochu luxusnú, omeletu plnú samých dobrôt!
  • 2 vajcia
  • 50 g parmezánu
  • trochu kokosového oleja
  • štipku bylinkovej soli a údenej papriky
  • 5-6 čerstvých listov bazalky
  • 2-3 sušené paradajky
  • 1/2 pohárika čiernych olív
  • hrsť hrášku
  • dve hrste mini Roma paradajok
  • 1 ČL dijónskej horčice
  • trochu citrónovej šťavy
  • náprstok olivového oleja
  • korenie na paradajky podľa chuti
Vajcia v miske ochutíme soľou a paprikou, nasekanou bazalkou, rozšľaháme a vmiešame dnu postrúhaný parmezán. V panvici ohrejeme kokosový olej a vlejeme dnu vaječnú zmes. Chvíľu opekáme a ešte kým je povrch tekutý, rovnomerne naň rozložíme pokrájané sušené paradajky, olivy na kolieska a hrášok. Smažíme ďalej, kým spodok nespevnie a potom: a) prikryjeme pokrievkou a na malom ohni opekáme, kým vajcia viac nestuhnú; b) pomocou taniera obrátime a opečieme aj vrchnú časť. Ja mám rada omeletu pripravenú práve podľa varianty b), je však na vás, aký postup zvolíte. 


Zároveň si pripravíme šalát: paradajky pokrájame na malé kolieska a zmiešame so zálievkou z horčice, oleja a citrónovej šťavy. Nakoniec ochutíme korením na paradajky a dobre premiešame. 
Hotovú omeletu preložíme ako list, navrstvíme šalát a ozdobíme ďalšími listami bazalky. 





Už to konečne začína vyzerať viac letno (nebudeme myslieť na vyhrážky meteorológov o dažďoch nasledujúci týždeň) a ja sa až trasiem od nedočkavosti, kedy už konečne zaplavím svoj tanier, chladničku a celú kuchyňu sezónnymi produktmi. Jasné, cuketa a baklažán už aj teraz okupujú špajzu a čakajú na spracovanie, ale hneď to všetko tak inak chutí, keď viete, že to nebolo vypestované v skleníkoch pomocou kadejakých podporných látok (o ktorých radšej nechcem nič vedieť.. i keď, to mi nezaručí nikdy nikto ani u "čerstvých" potravín - ale môžem si to aspoň nahovárať). A domáce paradajky, uhorky, hrášok..oooch, mňam, dala by som si okamžite! Starká, neprídeš mi do Brna robiť osobného záhradníka?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára