- 2 vajcia
- 50 g parmezánu
- trochu kokosového oleja
- štipku bylinkovej soli a údenej papriky
- 5-6 čerstvých listov bazalky
- 2-3 sušené paradajky
- 1/2 pohárika čiernych olív
- hrsť hrášku
- dve hrste mini Roma paradajok
- 1 ČL dijónskej horčice
- trochu citrónovej šťavy
- náprstok olivového oleja
- korenie na paradajky podľa chuti
Vajcia v miske ochutíme soľou a paprikou, nasekanou bazalkou, rozšľaháme a vmiešame dnu postrúhaný parmezán. V panvici ohrejeme kokosový olej a vlejeme dnu vaječnú zmes. Chvíľu opekáme a ešte kým je povrch tekutý, rovnomerne naň rozložíme pokrájané sušené paradajky, olivy na kolieska a hrášok. Smažíme ďalej, kým spodok nespevnie a potom: a) prikryjeme pokrievkou a na malom ohni opekáme, kým vajcia viac nestuhnú; b) pomocou taniera obrátime a opečieme aj vrchnú časť. Ja mám rada omeletu pripravenú práve podľa varianty b), je však na vás, aký postup zvolíte.
Zároveň si pripravíme šalát: paradajky pokrájame na malé kolieska a zmiešame so zálievkou z horčice, oleja a citrónovej šťavy. Nakoniec ochutíme korením na paradajky a dobre premiešame.
Hotovú omeletu preložíme ako list, navrstvíme šalát a ozdobíme ďalšími listami bazalky.
Už to konečne začína vyzerať viac letno (nebudeme myslieť na vyhrážky meteorológov o dažďoch nasledujúci týždeň) a ja sa až trasiem od nedočkavosti, kedy už konečne zaplavím svoj tanier, chladničku a celú kuchyňu sezónnymi produktmi. Jasné, cuketa a baklažán už aj teraz okupujú špajzu a čakajú na spracovanie, ale hneď to všetko tak inak chutí, keď viete, že to nebolo vypestované v skleníkoch pomocou kadejakých podporných látok (o ktorých radšej nechcem nič vedieť.. i keď, to mi nezaručí nikdy nikto ani u "čerstvých" potravín - ale môžem si to aspoň nahovárať). A domáce paradajky, uhorky, hrášok..oooch, mňam, dala by som si okamžite! Starká, neprídeš mi do Brna robiť osobného záhradníka?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára