Po druhé, týmto článkom som dosiahla magickú hranicu 600 príspevkov! Áno, je až neuveriteľné, koľko toho dokážem natrepať.
No a neviem si predstaviť, ako honosnejšie a dôstojnejšie osláviť tieto skutočnosti, než uverejnením famózneho receptu. Nepreháňam, losos so špargľou (mimochodom, premiéra v mojom tanieri) a Holandskou omáčkou je numero uno posledných dní. Navyše, ak Vám ju primárne pripraví mamina, ktorú ste postupom času kompletne transformovali na Vašu stravovaciu nôtu (Join the Dark Side, we have cookies.. ehm, asparagus and Hollandaise sauce!), nič viac ku šťastiu netreba. Okrem ingrediencií, samozrejme. K tomu sa hneď dostaneme, ale ešte predtým musím naozaj výrazne zdôrazniť, že táto omáčka, hoci k nej veľa netreba, je lahodná a určite sa hodí k rôznym druhom mäsa, nielen k rybacine. Takže si poctivo zaznačte recept, pretože sa k nemu budete chcieť vrátiť! A špargľa? Použili sme bielu, čo je údajne "horšia" verzia, no i tak mi mimoriadne chutila. Sčítané a podčiarknuté: Mami, ďakujem za neobvyklý gurmánsky zážitok!
Základ na dve porcie:
- 4 podkovičky lososa
- 1 balenie špargle
- trochu masla na opekanie
- citrónovú šťavu
- soľ a koreniny podľa vlastného uváženia
Holandská omáčka:
- 3 žĺtka
- 50 ml vody
- 180 - 200 g masla
- 2 PL vínneho či obyčajného octu alebo citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa potreby
- bobkový list
- 3 guľôčky nového korenia
Vodu s octom, bobkovým listom a novým korením dáme na niekoľko minút variť. Medzitým rozpustíme maslo. Octový základ precedíme a dáme ohrievať nad vodný kúpeľ. Po jednom primiešame žĺtky a poctivo miešame, kým omáčka nezačne hustnúť. Nakoniec vlejeme aj maslo a opäť šľaháme, niekoľko minút, do požadovanej hustoty (pozor, omáčka hustne pri ochladzovaní, tak na to dbajte). Na záver dochutíme, ak treba a podávame ňou preliatu špargľu s lososom, ozdobíme napríklad cibuľkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára