Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kakaovo banánová zmrzlina / Cocoa Banana Nicecream

pondelok 17. júla 2017

Kakaovo banánová zmrzlina / Cocoa Banana Nicecream

Banány za facku môžu znamenať len jednu vec. No, vlastne dve. Po prvé, neľudsky napratanú chladničku, do ktorej sa nezmestí už ani zastrúhaný vlas. Po druhé, banánovú zmrzlinu! Len a len z banánov. Dobre, s pridaním kakaa, pretože keď sa jedná o zmrzlinu, kakaová, respektíve čokoládová je tá, ktorú musím mať. Tak tomu bola za starých dobrých časov. Nepamätám, kedy naposledy som si nejakú dopriala. Hlavne preto, lebo všetky kupované obsahujú nesmierne množstvo cukru a to nie je podľa môjho gusta. Chcem vedieť, čo jem. Preto som sa rozhodla skúsiť si urobiť vlastnú. Najprv v tejto zjednodušenej verzii, čisto ovocnej, bez smotany. Ale zrejme príde aj na smotanové či tvarohové. V letnom období k tomu bude zvádzať.
Jednu lastovičku v tomto smere som už podnikla pri príprave >>černicovo-malinovej<<, ale už vtedy som bola rozhodnutá vrhnúť sa do banánovej, len čo konečne obchodníci zrazia ich cenu na únosnú. Slávnostná chvíľa nastala, v sobotu ráno som sa triasla nedočkavosťou a vyťahovala mixér. Do karát mi celkom zahrali priaznivé okolnosti, kedy spolubývajúca odchádzala z domu poriadne skoro, takže som ju svojím vyčíňaním nezobudila. Bohužiaľ, nemalo zmysel použiť môj verný smoothie maker, pretože aby správne fungoval, obsah jeho nádoby musí byť v aspoň trochu tekutom stave, inak to nezvládne. Chvalabohu, tyčový mixér nereptal a bez problémov si poradil aj s banánmi čerstvo vytiahnutými z mrazničky. Výsledkom bola lahodná, poriadne kakaová "zmrzlina" aj s výraznou chuťou banánov a jej konzistencia odpovedala skupenstvu, na ktoré sa transformuje pri dvoch-troch minútach na slnku. Je jasné, že nebude betónová, pretože pri spracovaní mixér vydáva teplo, ktoré na ovocie pôsobí a tým ho roztápa. Ak jediné, čo Vám chýba ku šťastiu je to, že si takúto lahôdku môžete naberačkou naložiť do misky ako efektné guľky, vráťte hmotu na chvíľu naspäť do mrazničky a potom ju pracne dolujte. Takto je to aspoň pohodlné.
Okej, ale čo navrch? Napadlo mi toľko možností, že ma skoro prevalcovali. Určite niečo chrumkavé. Rozhodne oriešky, bez toho to nejde. Možno niečo sladšie, aby to vyrovnalo horkú chuť kakaa. Ach, dilema! Nakoniec som zakotvila pri: lieskovcoch, pretože veverička ľúbi oriešky, sušených morušiach, ktoré som si kúpila nedávno po prvýkrát a bola som na ne extrémne zvedavá a kokosových plátkoch, pretože ich biela farba pekne kontrastuje s hnedým základom. A jasné, skvelo chutia. Váhala som ešte nad čerstvým ovocím, ale po dlhom uvažovaní (čo nie je dobre, zmrzlina sa začala roztápať!) som túto myšlienku potlačila, pretože miska už bola aj tak celkom preplnená a sýta. Dobré rozhodnutie, pretože i takto celkom uspokojila môj nenásytný žalúdok. Je však len a len na vás, čo si k zmrzline prisypete. Kopec inšpirácie možno nájsť i na internete, nad každou fotkou túžobne slintám a vzdychám, že by som sa na to hneď vrhla. Ale teraz už nemusím len snívať, banánová nicecream sa zrejme v najbližších mesiacoch stane pevnou súčasťou mojich raňajok. Budem mať teda dostatok príležitostí vyskúšať všetky možné verzie polevy a posýpky, ktoré mi len na um zídu.
  • 2 mrazené banány, vopred nakrájané na kolieska, aby sa ľahšie mixovali
  • 1 ČL holandského kakaa
  • hrsť orieškov, sušeného ovocia, kokosu.. proste topping podľa ľubovôle   
Banány umiestnime do vysokej nádoby alebo výkonného robota, ochutíme kakaom a pomocou tyčového mixéra zmixujeme na hladkú hmotu. Prenesieme do misky a servírujeme s doplnkami podľa vlastného výberu.





Snáď nemusím zdôrazňovať, že ani kakao nie je povinné. Chcete čisto banánovú? V pohode! Nejaké iné prímesi? Jasné, osobne sa chystám na škoricovú, to bude delikatesa! Ďalej nejakú orieškovú, ktorú docielime pridaním konkrétneho orechového masla. Výborná bude aj kokosová, stačí použiť kokosový krém z konzervy. No a pokojne sa dá kombinovať s inými druhmi ovocia, prihodiť napríklad mrazené maliny. Alebo mango, to bude určite dobrota. Neviem sa dočkať a dúfam, že po prečítaní týchto riadkov už ani vy. 

2 komentáre: