Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Škoricový chia puding s ovocím / Cinnamon Chia Pudding

pondelok 24. júla 2017

Škoricový chia puding s ovocím / Cinnamon Chia Pudding

Chia semienka ma dlhú dobu nechávali chladnou, odolávala som všetkým vonkajším podnetom a ignorovala najhorúcejšiu vlnu, ktorá sa šírila internetom ako epidémia. Až dosiaľ. Z nejakého neznámeho popudu, raz mi proste spadli do nákupného košíka. potvory. Len tak, samy od seba. Haha, jasné, vieme svoje.
Nuž, čo sa skrýva za oponou? Ide o to, že keď som, nie tak dávno, okúsila proteínový čokoládový puding od Ehrmanna >>zmienka napríklad tu<<, vrátila som sa do čias detstva, radosti a bezstarostnosti a spomenula si na klasické nedeľné popoludnie, kedy sme si najčastejšie celá rodina pochutnávali na čokoládovom pudingu od mamky. S piškótami a kompótovým ovocím na spodku, ďalšou dávkou ovocia na vrchu, proste lahôdka. Chuť tohto produktu mi navodila myšlienku na "staré dobré časy", preto som bola kúpená, omotal si ma okolo prsta. Avšak, je tu jeden problém. Cena. Dať 40-50 korún (v akcii niekedy za 30) za 200 g téglik sa mi zdá nekresťanské, čo ako skvelé hodnoty tento zázrak s vysokým obsahom bielkovín má. A tak sa začala moja ďalšia honba za pokladom. Musím prísť na to, ako si pripraviť vlastný! Vtedy sa mi v hlave vynorili všetky tie sliny vyvolávajúce obrázky z internetu na milión plus dva spôsoby na prípravu "zdravého" pudingu s použitím chia semienok. A bola ruka v rukáve, šlo sa na vec.
Fígľom je vychytať správny pomer tekutiny k množstvu chia. Pri prvom pokuse som, írečito povedané, padla na hubu. Mlieka bolo príliš veľa, takže semienka nemali šancu zhlukovať sa dohromady a vytvoriť vytúženú kompaktnú hmotu akoby rôsolovitej konzistencie. Jedine za použitia nejakého zahusťovadla, čo nepripadalo do úvahy, pretože túto funkciu mali spĺňať práve chia. I tento neveselý stav sa však dá zvrátiť: zmes prehnať tyčovým mixérom, aby sa semienka rozomleli a boli schopné vsiaknuť do seba viac vlhkosti. Okrem toho, čiastočne pomôže aj varenie, pretože tým podstatnú časť tekutiny zredukujeme. Nič z tohto však nie je potrebné, stačí zvýšiť objem semienok k kvapaline a hurá, máme vyhrané. A to je v podstate všetko. Základ na puding je na svete.
Nasleduje ďalšia epizóda,v ktorej je len a len na vás, ako si túto pochúťku doprajeme. Pridáme pochutiny: škoricu, kakao, ovocie, oriešky, sušené plody, vanilku, džemy a lekváre, orieškové maslá od výmyslu sveta.. Zoznam je nekonečný. Tak vám dnes prinášam prvý z mojich (úspešných) pokusov a je viac než pravdepodobné, že ho čoskoro budú nasledovať ostatné.
  • 150 ml mlieka
  • 2 plné PL chia semienok (20-25 g)
  • 1 ČL škorice
  • pár kvapiek mandľovej arómy
  • na servírovanie:
    • banán
    • jablko
    • biele ríbezle
    • mandle
Mlieko a semienka zmiešame v nádobe, pridáme škoricu a mandľovú arómu, poriadne skombinujeme a nádobu uzavrieme. Odložíme ju na chladné miesto na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Je dobré hmotu priebežne niekoľkokrát premiešať, aby sa puding vytvoril rovnomerne a neboli v ňom hrčovité oblasti. Na druhý deň servírujeme s ovocím a orieškami.








Čudujete sa, že som rovno nesiahla po kakaovej verzii? Aj ja, ale na druhej strane, keď niečo testujem, volím ingrediencie čo najjednoduchšie a čo najmenej výrazné, aby som zistila, či sa mi chuť danej suroviny páči alebo nie a aká vlastne je. Áno, škorica nie je úplne submisívna a hrá svoju rolu, ale je menej nápadná ako také kakao. Okrem toho, jablko a banán sú veci, ktoré aj obrovskú katastrofu dokážu vylepšiť, takže sa stali akousi mojou poistkou na záchranu. Ale nebolo treba čo ratovať, experiment úspešný, puding výborný a ja vám už teraz môžem prezradiť, že v chladničke odpočíva ďalší, tento raz do hneda sfarbený fešák a nemôže sa dočkať, kedy sa dostane na blog. A v prvom rade do môjho brucha.
(Prosím Vás, povedzte, že tie fotky sú konečne obstojné. Neviete si predstaviť, ako dlho som sa babrala so servírovaním. Celé veky. Žalúdok trpel..).

2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Jééééé, ďakujem! Ani nevieš, akú radosť mi tento komentár urobil. Som v siedmom, nebi!

      Odstrániť