Po druhé, s múkami zo strukovín pracujem už dlho, ale zatiaľ som ich vždy piekla, nikdy nepripravovala nejakým spôsobom na panvici, takže som nevedela, ako sa mi bude dariť. Čiže urobiť si len niekoľko testovacích kúskov sa aj z tohto pohľadu javilo ako výborná voľba. Experiment sa vydaril! Až na jednu drobnosť, ale práve na to pokusy predsa slúžia, nie? Aby sa vychytali všetky muchy a záverom bol dokonalý výsledok. Ako inak, moje placky sú pomerne hrubé, preto ich ani nechcem nazývať palacinkami. Bude treba vytvoriť redšie cesto. Ale verte tomu, že do budúcna s takouto tortou počítam a nebudem sa báť obetovať jej chvíle nad sporákom a naplniť ju niekoľkými vrstvami. Na moje obrovské prekvapenie sa totiž s mletou šošovicou i v panvici pracovalo ľahko, cesto okamžite nadobúdalo pevný tvar, nemalo tendenciu sa lepiť a i z tohto dôvodu som presvedčená, že pokojne znesie aj štíhlejšiu vrstvu. Aby sme dosiahli požadovaný efekt tenkých chrumkavých palaciniek, ktoré sú preložené rôznymi odtieňmi zelených nátierok. O to v tomto prípade šlo: vytvoriť postupnosť farieb, takzvaný ombré efekt: od najtmavšej po najsvetlejšiu. Ale to snáď niekedy nabudúce, dnes si vystačíme s týmto:
Na dve veľké placky:
- 0.5 hrnčeka šošovicovej múky
- 0.5-0.75 hrnčeka vody
- 0.5 ČL kypriaceho prášku
- Raráškovo bylinkové korenie (alebo iné obľúbené dochucovadlo) podľa potreby
- pol strednej cukety
- 1 ČL hrubozrnnej horčice
- 0.5 ČL tahini (sezamovej pasty)
- malý strúčik cesnaku
- 1 Čl jablčného octu
- korenie a soľ podľa chuti
- pol avokáda
- 1 ČL jablčného octu
- malý strúčik cesnaku
- 1 ČL kapari
- soľ a korenie podľa chuti
V mise zmiešame múku a prášok do pečiva, korenie, prilejeme vodu a dobre premiešame. Cesto necháme 10-15 minút odstáť, aby nasiaklo časť vlhkosti. Ak je to nutné, prilejeme ešte ďalšiu vodu, malo by byť trochu redšie, ak chceme pripraviť tenšie palacinky.
V panvici na troche oleja opečieme cuketu nakrájanú na kolieska. Hotovú ju preložíme do vysokej nádoby (alebo robota/smoothie makera), doplníme horčicou, tahini pastou, cesnakom, octom, koreninami a pomocou ponorného mixéra zmixujeme na hladkú nátierku.
Na panvici z cesta pripravujeme placky, ktoré z oboch strán opekáme pár minút, kým povrch nie je zlatistý. Preložíme ich na tanier a natrieme obomi náplňami. Servírujeme s čerstvou zeleninou alebo šalátom.
Dve takéto placky bohato stačia na jednu porciu a priznám sa, pokojne by účel splnili aj omnoho menšie. Ale ja mám veľké oči, takže som sa vypchala, akoby to bola moja posledná večera.
Ešte detail zvnútra..
Šošovicová múka je dosť tmavá a opečená cuketa zafarbila nátierku skôr do hneda, než zelena, preto dvojvrstvová vežička nebola tak pekne farebná a kontrast markantný, ale tento raz (či skôr ako je to u mňa bežné) nešlo o efekt, hlavne o chuť. Estetiku vyladíme nabudúce, chuťovo žiadne vylepšenia nie sú nutné! Plnky veľmi dobre korešpondovali s chuťou šošovice, bolo cítiť z každého niečo: jemné avokádo, trochu cesnaku, pikantnosť horčice, zrnitejšiu štruktúru placiek - pretože doma namletá múka nikdy nebude dokonale jemná. Dokonalý mix ingrediencií. A hoci by sa mohlo zdať, že aj v tejto zredukovanej forme som prípravou strávila niekoľko hodín, vôbec to tak nie je, všetko bolo hotové v priebehu pár minút. Potom už len zostaviť dohromady a hurá, s pôžitkom sa zahryznúť!
Super nápad, díky za tip, tohle určitě některý den vyzkouším :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, budem veľmi rada! Daj vedieť, či sa podarili ;) Maj sa krásne!
Odstrániť