Na jednu poriadnu porciu:
- 5-6 veľkých šampiňónov
- 2-3 hrnčeky vody
- cibuľu
- strúčik cesnaku
- 1 PL arašidového oleja
- dubákové korenie
- 1-2 PL termizovaného syra (lučina, mandava, gervais, philadelphia..)
- 1/2 avokáda!
Áno, čítate dobre, tento nápad som prevzala z RAW kuchyne, kde sa polievky či omáčky zahusťujú práve avokádom (alebo orieškami.. ale tých mi príde ľúto len tak vhodiť do polievky).
Postup je vskutku jednoduchý. Na oleji osmahneme cibuľu a cesnak a pridáme na plátky nakrájané šampiňóny. Restujeme ich asi 5 minút a potom zalejeme vodou. Dochutíme korením a varíme zhruba 10 minút. Polievku odstavíme z ohňa a až potom pridávame na plátky nakrájané avokádo a krémový syr. Všetko dobre premiešame, niekoľko šampiňónov si necháme na ozdobu a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Vlejeme do taniera/misky a doplníme odloženými šampiňónmi.
Prvú cenu v súťaži krásy táto polievka zrejme nevyhrá, ale inak je fantastická. Ak by ste sa obávali, že v nej bude cítiť chuť avokáda, ubezpečujem vás, že ju dostatočne prebijú hríby a syr. Polievka je však nádherne hustá a našľahaná, nadýchaná takmer ako pena a to práve vďaka tomuto skvelému ovociu. A to sa mi ju mojím šrotom mixérom ani nepodarilo zmiešať úplne nahladko. Pre všetkých milovníkov húb určite odporúčam! Dokonca aj pre nemilovníkov ☺. A aj pre odporcov avokád. Keď im nepoviete, čo polievka obsahuje, garantujem, že nezistia žiadnu neplechu. A aspoň na nich môžete vybaliť potom, čo dojedia, akú zdravú dobrotu vlastne ochutnali ☺.
Popravdě nejsem vůbec příznivec avokáda, ale na druhou stranu, polévka má tak krásně nadýchanou konzistenci, že to vůbec nemusí být špatné :) A když už polévka, tak pořádně hustá, obzvlášť při tom počasí venku. Děkuji za inspiraci :) Eva
OdpovedaťOdstrániťNie je za čo, určite stojí za vyskúšanie. Ako hovorím, avokádo tam nie je cítiť :)
Odstrániť