Šošovica pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvoria v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni. Jednotlivé druhy šošovice od seba líšia veľkosťou semien, a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna.Nechcelo sa mi však príliš špekulovať a vznikla z toho táto jednoduchá klasika, ako stvorená do vysokoškolskej kuchyne.
Na jednu porciu:
- 40 g šošovice v suchom stave
- asi hrnček vody
- soľ, mleté čierne korenie, majoránka
- vajce
- kyslé uhorky
K tomu si ako prílohu uvaríme jedno či dve vajcia natvrdo a podávame s kyslými uhorkami. Aké jednoduché!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára