Budeme potrebovať:
- 500 g bravčového stehna bez kosti
- 2 PL olivového oleja
- 7-8 strúčikov cesnaku
- 2 ČL bylinkovej soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1-2 ČL sušeného oregana
- 2 PL domáceho kečupu
Mäso umyjeme a zbavíme prebytočných blán a tuku. Uložíme ho do misky a zalejeme olejom, posypeme soľou, korením, paprikou a oreganom a pridáme kečup. Cesnak očistíme a každý strúčik rozpučíme plochou stranou noža. Pridáme do misky a všetky ingrediencie dobre vmasírujeme do stehna. Bravčovinu preložíme do pekáča a podlejeme vodou, aby bola takmer celá ponorená. Pekáč vložíme do rúry a pri najvyššom plameni pečieme 1/2 hodinu z jednej strany, potom 1/2 hodinu z druhej. Znovu dolejeme vodu (alebo zakryjeme pokrievkou či alobalom) a zmiernime teplotu v rúre. Takto pečieme ešte aspoň 3 hodiny. Mäso priebežne otáčame a podlievame vodou, aby nám neprihorelo. Hotové je až vtedy, keď sa poľahky rozpadá na jednotlivé vlákna. Vtedy ho vyberieme a necháme chvíľu odpočinúť. Potom pomocou dvoch vidličiek natrháme na vlákna. Hotovo, to je presne to, k čomu sme sa chcel dopracovať!
Ako inak, bravčové putovalo do krabičiek do práce. Sprevádzané v prvom prípade domácou nakladanou zeleninou od maminy a mojím prvým smoothie!
Je otázka, či to vôbec môžem považovať za ozajstné smoothie, keďže sa skladá iba z dvoch ingrediencií. Povedala som si, načo kupovať predražené ochutené mlieka, ktoré obsahujú kopec pridaných chemikálií, keď si ho môžem pripraviť rovno sama? Banán na desiatu je u mňa už takmer povinnosť, no v práci nemáme povolené sa napchávať, preto v tekutej forme sa javí ako ideálne riešenie.
Takže na začiatok som neexperimentovala a použila:
Je otázka, či to vôbec môžem považovať za ozajstné smoothie, keďže sa skladá iba z dvoch ingrediencií. Povedala som si, načo kupovať predražené ochutené mlieka, ktoré obsahujú kopec pridaných chemikálií, keď si ho môžem pripraviť rovno sama? Banán na desiatu je u mňa už takmer povinnosť, no v práci nemáme povolené sa napchávať, preto v tekutej forme sa javí ako ideálne riešenie.
Takže na začiatok som neexperimentovala a použila:
- 250 ml mandľového mlieka (bolo v akcii liter za 10 korún, no nekúp to!)
- banán
.. všetko rozmixovala a naplnila do rozkošného pohára zakúpeného špeciálne na túto príležitosť! To aby som mala istotu, že sa mi smoothie v taške nerozleje, takže veko na skrutkovanie je dokonalé.. a tie bodky!
Na záver: neľakajte sa, prosím, dlhou dobou pečenia, nie je to žiadna veda. Podstatné je iba občas hodiť očkom do pekáča, aby sa nestalo, že by sa odparila všetka tekutina a mäso sa spieklo na uhoľ. Ostatné už za vás spraví rúra.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára