Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bentó week #13: Korenisté marocké kuracie prsia s baklažánovým čatní / Spicy Maroccan Chicken w/ Eggplant Chutney

streda 10. júna 2015

Bentó week #13: Korenisté marocké kuracie prsia s baklažánovým čatní / Spicy Maroccan Chicken w/ Eggplant Chutney

Sľubovala som vám ďalšie recepty obsahujúce baklažán, nuž dnes prišiel na rad tento, inšpirovaný marockou kuchyňou. Korenisté kuracie prsia skvelo dopĺňa baklažánovo-cibuľové čatní a príprava tohto jedla nezaberie mnoho času, takže porota udeľuje 10 bodov za efektivitu! Keďže prsia sú obecne trochu suchšie, čatní tomu dodáva ten správny šmrnc, aby sa lepšie kĺzali dolu krkom. Ak sa chcete zahrať na ozajstného obyvateľa Maroka a preniesť sa tak na africký kontinent, naplňte mäsovou zmesou pita chlieb potretý hummusom a doplňte lyžicou čatní.

Na marocké kuracie prsia potrebujeme:
  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 PL olivového oleja
  • bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1/4 ČL mletej sladkej papriky
  • štipka škorice
  • 1/4 ČL kari
  • 1/2 ČL čili omáčky
Na baklažánové čatní:
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľkú cibuľu
  • bylinkovú soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 veľký baklažán
  • 2 PL lúpaných paradajok v plechovke + 2 PL (domáceho) kečupu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Kuracie prsia umyjeme a zbavíme blán. Naložíme ich minimálne na hodinu do marinády, ktorú pripravíme zmiešaním oleja, soli a korenia, roztlačeného cesnaku, citrónovej šťavy, papriky, škorice, karí a čili omáčky. Mäso potom na rozhorúčenej panvici sprudka opečieme zo všetkých strán, následne plameň zmiernime a necháme dôjsť domäkka. 


Postupujeme prípravou čatní. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno do sklovita, ochutíme ju soľou a korením a pridáme baklažán nakrájaný na drobné kocky. Opečieme ho a prilejeme lúpané paradajky i kečup (ja som už nemala viac lúpaných paradajok, preto ten kečup - pokojne ho môžete vynechať a dať celú plechovku paradajok). Necháme omáčku trochu zredukovať a následne prihodíme cesnak a trochu citrónovej šťavy. Zmes dobre zamiešame a dusíme, kým baklažán nie je mäkký. 


Ako inak, jedlo putovalo hneď do niekoľkých krabičiek do práce. Čatní som robila na dvakrát, pretože som nejako neodhadla jeho množstvo, takže môžete vidieť hneď niekoľko verzií potravinových dóz. V prvom prípade som pridávala práve lúpané paradajky, v druhom už iba kečup. Koľko čoho použijete preto záleží od počtu stravníkov, respektíve porcií.  




Pevne verím, že s baklažánom vám ešte neleziem na nervy, určite vás čaká ešte jeden recept, ktorý sa budem snažiť publikovať čo najskôr. Rozhodne si však pripravte aj tento, vrelo ho odporúčam. Ja som si naozaj pochutila o čom svedčí aj to, že čatní som varila hneď dvakrát v priebehu dvoch dní. A škorice v kuracom mäse sa nebojte, dodáva tomu zvláštny ráz, ktorý vás síce prinúti zamyslieť sa nad tým, čo je navyše, no nie je to rušivý element, pokrm práve skvelo dopĺňa!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára