Voľba padla na šošovicu, pretože som si spomenula, že v októbrovom vydaní Albert magazínu bol recept, ktorý sa mi celkom pozdával. Samozrejme, sú v ňom nejaké tie obmeny a tak vám ho dnes budem prezentovať v podobe, akej som ho napokon realizovala.
Potrebujeme:
- 50 g šošovice, predom namočenej (moja stála asi hodinu a pol)
- mrkva
- červená cibuľa
- strúčik cesnaku
- hrsť sušených húb (u mňa dubáky)
- majoránka, mleté čierne korenie, koreniaca zmes dubákové bylinky
Na troche olivového oleja orestujeme cibuľu a pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu. Chvíľu opekáme a potom vsypeme scedenú šošovicu a nadrobno nasekaný cesnak. Dobre premiešame a zalejeme vodou. Môžeme pokojne aj zeleninovým vývarom, ako káže pôvodný recept, ale ja som na rozdiel od neho do polievky pridala huby, ktoré majú svoju vlastnú chuť a tak som to nechcela príliš kombinovať. Pridáme dubáky sparené vo vriacej vode, ochutíme koreniami, prípadne soľou a varíme 20 - 30 minút, ale pokojne menej či viac, záleží od množstva pridanej vody a požadovanej konzistencie. Podávame s petržlenovou vňaťou.
Polievočka padla výborne, síce sa mi podarila pomerne hustá (vyvarila som skoro všetku vodu ☺), ale to mne vôbec neprekáža, a jedla som ju takmer vriacu, čo potešilo v tomto sychravom nečase. Dúfam, že urobí radosť aj vám.
Tak ta vypadá nádherně :)))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, si milá :)
OdstrániťToto určite vyskúšam! :)
OdpovedaťOdstrániťTak to budem veľmi rada :)
Odstrániť