- 1 veľký baklažán
- bylinkovú soľ
- 1 plechovku celých lúpaných paradajok
- 1 PL balzamikového octu
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 kopcovitú PL pesta z medvedieho cesnaku
- trochu oleja
- 250 g mascarpone
- 100 g domáceho údeného kravského syra
Baklažán po dĺžke nakrájame na plátky s hrúbkou tak medzi 0.5-1 cm, posypeme bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Prebytočnú tekutinu odsajeme kuchynskou utierkou a pokropíme ho olejom. Na rozpálenej grilovacej panvici v dávkach baklažán z oboch strán opečieme, kým sa na povrchu nevytvorí charakteristický obrazec.
Kým sa pripravuje baklažán, postupujeme omáčkou: konzervu paradajok vlejeme do rajnice, prekrojíme ich na menšie kusy, ochutíme prelisovaným cesnakom, octom, bazalkou, oreganom a pestom a privedieme k varu. Necháme zredukovať a polovicu tejto zmesi rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča.
Na hotové plátky baklažánu uložíme veľkú lyžičku mascarpone a opatrne ich zvinieme do rolády. Jednotlivé závitky preložíme do pekáča, povrch pokryjeme druhou polovicou paradajkovej zmesi a celé posypeme strúhaným údeným syrom (ale môže byť i parmezán). Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a tekutiny vnútri bublocú. Kto vydrží, nechá pokrm pár minút odstáť (aby spevnel a lepšie sa prenášal), ale myslím si, že väčšina (ako ja), sa pustí hneď do toho.
Dúfam, že ste si všetci užili posledný prázdninový víkend, ako decká, tak i rodičia, pretože tým sa rovnako končí obdobie, kde síce museli na ratolesti dávať pozor, aby nerobili skazu, no začína sa ďalšie, nemenej hektické, kým sa všetko nastaví na starý režim a všetko zabehne do svojich koľají. Bude potreba veľa energie a dávku pevných nervov, tak sa obrňte trpezlivosťou a na posilnenie si doprajte tieto rozkošné a lahodné plnené baklažánové závitky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára