Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Baklažánové Rollatini - rolky s mascarpone a paradajkami

nedeľa 4. septembra 2016

Baklažánové Rollatini - rolky s mascarpone a paradajkami

Naozaj nekonzumujem baklažán každý boží deň, ale frekvencia raz za jeden, maximálne dva týždne sa obyčajným ľuďom môže zdať prehnaná. Majte so mnou strpenie, v zime upriamim svoju pozornosť na iné druhy zeleniny (vitaj mrkva, tekvica, ružičkový kel!), nateraz si však vychutnávam relatívne neobmedzenú dostupnosť tohto fialového krásavca. Musíte mi dať za pravdu, že mascarpone tomuto pokrmu dodá punc luxusu a verím, že ním nepohrdne žiadny labužník. Spojenie tohto krémového syra a paradajok je už legendárna a keď to všetko zabalíme do rozkošnej rolády, zamľaská nejeden maškrtný jazýček.
  • 1 veľký baklažán
  • bylinkovú soľ
  • 1 plechovku celých lúpaných paradajok
  • 1 PL balzamikového octu
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 kopcovitú PL pesta z medvedieho cesnaku
  • trochu oleja
  • 250 g mascarpone
  • 100 g domáceho údeného kravského syra 
Baklažán po dĺžke nakrájame na plátky s hrúbkou tak medzi 0.5-1 cm, posypeme bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Prebytočnú tekutinu odsajeme kuchynskou utierkou a pokropíme ho olejom. Na rozpálenej grilovacej panvici v dávkach baklažán z oboch strán opečieme, kým sa na povrchu nevytvorí charakteristický obrazec. 

Kým sa pripravuje baklažán, postupujeme omáčkou: konzervu paradajok vlejeme do rajnice, prekrojíme ich na menšie kusy, ochutíme prelisovaným cesnakom, octom, bazalkou, oreganom a pestom a privedieme k varu. Necháme zredukovať a polovicu tejto zmesi rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča. 


Na hotové plátky baklažánu uložíme veľkú lyžičku mascarpone a opatrne ich zvinieme do rolády. Jednotlivé závitky preložíme do pekáča, povrch pokryjeme druhou polovicou paradajkovej zmesi a celé posypeme strúhaným údeným syrom (ale môže byť i parmezán). Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a tekutiny vnútri bublocú. Kto vydrží, nechá pokrm pár minút odstáť (aby spevnel a lepšie sa prenášal), ale myslím si, že väčšina (ako ja), sa pustí hneď do toho.




Dúfam, že ste si všetci užili posledný prázdninový víkend, ako decká, tak i rodičia, pretože tým sa rovnako končí obdobie, kde síce museli na ratolesti dávať pozor, aby nerobili skazu, no začína sa ďalšie, nemenej hektické, kým sa všetko nastaví na starý režim a všetko zabehne do svojich koľají. Bude potreba veľa energie a dávku pevných nervov, tak sa obrňte trpezlivosťou a na posilnenie si doprajte tieto rozkošné a lahodné plnené baklažánové závitky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára