Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečené hamburgery s japonskou karí omáčkou / Menchi Katsu Kare

streda 7. septembra 2016

Pečené hamburgery s japonskou karí omáčkou / Menchi Katsu Kare

Verili by ste tomu, že ja, taký mäsožravec, som si na mäso nespomenula takmer mesiac?! Neuveriteľné! Ale možno ani tak nie - v lete ma to viac ťahá k zelenine, ľahkým jedlám, sviežosti. Lenže už máme v kalendári september (fuj!) a to znamená sezónnu zmenu jedálnička. Takže návrat k živočíšnym zdrojom bielkovín. A keď už, tak vo veľkom štýle. Čo v mojom poňatí znamená prehrabávanie sa internetom a objavovanie exotických pokrmov. Zavítame do krajiny vychádzajúceho slnka a pripravíme si lahodnú, ostro-sladkú omáčku s vynikajúcim dresingom na moje obľúbené mrkvové rezance. Och, samozrejme, ešte to mäso k tomu..

Menchi Katsu - hamburger
  • 250 g mletého bravčového
  • 1 PL worchestrovej omáčky
  • 1/2 ČL mletého korenia 4 farieb
  • trochu soli podľa potreby 
Karí omáčka
  • 1 červenú cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL sladkej čili omáčky
  • 1 kopcovitú PL jablkového pyré (ideálne doma pripraveného - povaríme a rozpučíme 1 malé jablko)
  • 1 veľkú PL masla
  • 1-2 ČL mletého kari 
  • 1 - 1 1/2 hrnčeka vody/vývaru
  • 1 ČL holandského kakaa
Mrkvové rezance s dresingom
  • 1 veľkú či dve malé mrkvy
  • 2 PL sezamu
  • 1 PL tahini (sezamovej pasty)
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1 ČL + 1 PL sezamového oleja
  • 1/2 ČL sladkej čili omáčky
  • 1-2 PL vody na zriedenie
Nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a jablkové pyré rozmixujeme pomocou tyčového mixéra alebo smoothie makera. Zmes preložíme do rajnice, pridáme maslo a na miernom ohni varíme čiastočne prikrytú pokrievkou (pozor, prská!). Občasne premiešame, kým sa objem nezredukuje tak na polovicu a začne mierne karamelizovať. Vtedy pridáme mleté kari a poriadne premiešame. Následne vlejeme vývar/vodu a necháme pomaly vrieť, kým omáčka opäť nezhustne. Nezabúdame miešať a na záver prisypeme holandské kakao. 

Hamburgery pripravíme jednoducho zmiešaním mäsa, worchestrovej omáčky, soli a korenia a vytvarovaním 4 malých placiek pomocou rúk. Hamburgery umiestnime na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri 200 °C pečieme 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý. Určite aspoň raz obrátime. 


Mrkvu nastrúhame na rezance a opečieme ich vo woku na lyžici sezamového oleja. Kým sa pripravujú, opäť pomocou mixéra/smoothie makera zmixujeme sezam, tahini, ocot, 1 ČL oleja, sójovú a čili omáčku a vodu na hladkú tekutinu. Dresing vlejeme do ešte horúcich mrkvových rezancov, odstavíme z ohňa a dobre premiešame. 

Na rezancové hniezdo uložíme 2 hamburgery, prelejeme štedrou dávkou karí omáčky a podávame!





Obyvatelia ďalekých východných ostrovov proste vedia čo je dobré - spojiť sladké jablkové pyré ozvláštnené kakaom do pikantnej omáčky, to možno hlava neberie, ale žalúdok, jój, ten je nadšený a plesá! Dokonale sa k nej hodia jednoduché, ba dalo by sa povedať obyčajné nudné "fašírky" i keď netradične pripravené pečením, pretože nepotláčajú jej chuť výraznými koreninami. Skvelým bonusom, naopak, sú chrumkavé rezance z mrkvy ponorené do tahini dresingu, pričom zmiešaním s karí omáčkou nehrozí, že by sa vám zadrhli v krku a ľahko neskĺzli dolu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára