Menchi Katsu - hamburger
- 250 g mletého bravčového
- 1 PL worchestrovej omáčky
- 1/2 ČL mletého korenia 4 farieb
- trochu soli podľa potreby
Karí omáčka
- 1 červenú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 ČL sladkej čili omáčky
- 1 kopcovitú PL jablkového pyré (ideálne doma pripraveného - povaríme a rozpučíme 1 malé jablko)
- 1 veľkú PL masla
- 1-2 ČL mletého kari
- 1 - 1 1/2 hrnčeka vody/vývaru
- 1 ČL holandského kakaa
Mrkvové rezance s dresingom
- 1 veľkú či dve malé mrkvy
- 2 PL sezamu
- 1 PL tahini (sezamovej pasty)
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL balzamikového octu
- 1 ČL + 1 PL sezamového oleja
- 1/2 ČL sladkej čili omáčky
- 1-2 PL vody na zriedenie
Nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a jablkové pyré rozmixujeme pomocou tyčového mixéra alebo smoothie makera. Zmes preložíme do rajnice, pridáme maslo a na miernom ohni varíme čiastočne prikrytú pokrievkou (pozor, prská!). Občasne premiešame, kým sa objem nezredukuje tak na polovicu a začne mierne karamelizovať. Vtedy pridáme mleté kari a poriadne premiešame. Následne vlejeme vývar/vodu a necháme pomaly vrieť, kým omáčka opäť nezhustne. Nezabúdame miešať a na záver prisypeme holandské kakao.
Hamburgery pripravíme jednoducho zmiešaním mäsa, worchestrovej omáčky, soli a korenia a vytvarovaním 4 malých placiek pomocou rúk. Hamburgery umiestnime na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri 200 °C pečieme 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý. Určite aspoň raz obrátime.
Mrkvu nastrúhame na rezance a opečieme ich vo woku na lyžici sezamového oleja. Kým sa pripravujú, opäť pomocou mixéra/smoothie makera zmixujeme sezam, tahini, ocot, 1 ČL oleja, sójovú a čili omáčku a vodu na hladkú tekutinu. Dresing vlejeme do ešte horúcich mrkvových rezancov, odstavíme z ohňa a dobre premiešame.
Na rezancové hniezdo uložíme 2 hamburgery, prelejeme štedrou dávkou karí omáčky a podávame!
Obyvatelia ďalekých východných ostrovov proste vedia čo je dobré - spojiť sladké jablkové pyré ozvláštnené kakaom do pikantnej omáčky, to možno hlava neberie, ale žalúdok, jój, ten je nadšený a plesá! Dokonale sa k nej hodia jednoduché, ba dalo by sa povedať obyčajné nudné "fašírky" i keď netradične pripravené pečením, pretože nepotláčajú jej chuť výraznými koreninami. Skvelým bonusom, naopak, sú chrumkavé rezance z mrkvy ponorené do tahini dresingu, pričom zmiešaním s karí omáčkou nehrozí, že by sa vám zadrhli v krku a ľahko neskĺzli dolu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára