Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Špagetová tekvica s bylinkovým pestom, opečenou šunkou a kozím syrom

pondelok 19. septembra 2016

Špagetová tekvica s bylinkovým pestom, opečenou šunkou a kozím syrom

No a je to tu: tekvicové orgie. Na balkóne mám tri druhy, v niekoľkých kusoch a očakávam, že onedlho mi na dvere zaklope strašiak od poľa, že som mu ukradla hlavu. Má smolu, nedám! Všetko to zjem a ešte s akým potešením. Len dúfam, že sa raz ráno neprebudím sfarbená do oranžova a miesto sĺz pri pohľade do zrkadla budem roniť tekvicové jadierka. Špagetová je zvláštna - chuťovo odlišná a to nehovorím o jej vláknitej štruktúre. Nemusí sadnúť každému (maminu asi nepresvedčím, že keď ju vtedy prvýkrát jedla, chyba bola v príprave, nie samotnej zelenine), no ak ju doplníte správnymi ingredienciami, sadnete jej na lep. Respektíve, omotá si vás (špagetou) okolo prsta. Ale dosť už tliachania, tuná recept:
  • 1 veľkú špagetovú tekvicu
  • granulovaný cesnak podľa chuti
  • talianske korenie podľa chuti
  • pár šplechnutí worchestrovej omáčky
  • niekoľko plátkov masla
  • domáce bylinkové pesto:
    • veľké zväzky čerstvých vňatí: petržlenovej, zelerovej, bazalky, šalvie, mäty
    • 1-2 PL kvalitného oleja
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • 1 ČL balzamikového octu
    • 1/2 ČL sladkej čili omáčky
    • trochu bylinkovej soli
  • 3 plátky dusenej šunky + kúsok masla
  • 30 g čerstvého kozieho syra s medom (mňaaaam!)
  • hrsť tekvicových semienok
Tekvicu priečne nakrájame na kolieska, odstránime striedku s jadierkami, uložíme na plech s papierom na pečenie, posypeme cesnakom a korením, pokropíme worchestrom, obložíme maslom a do vyhriatej rúry dáme piecť na takých 15 minút. Tekvica by mala byť dostatočne mäkká, aby sa z nej poľahky pomocou vidličky dali oddeľovať jednotlivé vlákna. 


Medzitým pripravíme pesto: do vysokej nádoby umiestnime čerstvé bylinky a vňate, olej, ocot, cesnak, čili a trochu soli. Pomocou ponorného mixéra alebo smoothie makera zmixujeme na hladkú hmotu. Podľa potreby prilejeme olej alebo vodu na zriedenie. 

Na kúsku masla v panvici pečieme do zlatista na prúžky pokrájanú šunku - kvôli chrumkavosti. Nasleduje zostavenie. Do misky naložíme špagety z tekvicovej dužiny rozobraté vidličkou, zmiešame s obrovskou dávkou pesta (nie, ani dve kopcovité lyžice nestačia!), na vrch pridáme opečenú šunku a rozdrobený kozí syr a posypeme tekvicovými jadierkami. Okamžite podávame!




Mimochodom, domáce bylinkové pesto si môžete pokojne urobiť do zásoby, hodí sa mať ho po ruke - na ochutenie rôznych pokrmov. Od cestovín, po mäso a zeleninu, dávala som ho už i do polievky, proste je variabilné. Tak nech vám chutí!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára