- 1 veľkú špagetovú tekvicu
- granulovaný cesnak podľa chuti
- talianske korenie podľa chuti
- pár šplechnutí worchestrovej omáčky
- niekoľko plátkov masla
- domáce bylinkové pesto:
- veľké zväzky čerstvých vňatí: petržlenovej, zelerovej, bazalky, šalvie, mäty
- 1-2 PL kvalitného oleja
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL balzamikového octu
- 1/2 ČL sladkej čili omáčky
- trochu bylinkovej soli
- 3 plátky dusenej šunky + kúsok masla
- 30 g čerstvého kozieho syra s medom (mňaaaam!)
- hrsť tekvicových semienok
Tekvicu priečne nakrájame na kolieska, odstránime striedku s jadierkami, uložíme na plech s papierom na pečenie, posypeme cesnakom a korením, pokropíme worchestrom, obložíme maslom a do vyhriatej rúry dáme piecť na takých 15 minút. Tekvica by mala byť dostatočne mäkká, aby sa z nej poľahky pomocou vidličky dali oddeľovať jednotlivé vlákna.
Medzitým pripravíme pesto: do vysokej nádoby umiestnime čerstvé bylinky a vňate, olej, ocot, cesnak, čili a trochu soli. Pomocou ponorného mixéra alebo smoothie makera zmixujeme na hladkú hmotu. Podľa potreby prilejeme olej alebo vodu na zriedenie.
Na kúsku masla v panvici pečieme do zlatista na prúžky pokrájanú šunku - kvôli chrumkavosti. Nasleduje zostavenie. Do misky naložíme špagety z tekvicovej dužiny rozobraté vidličkou, zmiešame s obrovskou dávkou pesta (nie, ani dve kopcovité lyžice nestačia!), na vrch pridáme opečenú šunku a rozdrobený kozí syr a posypeme tekvicovými jadierkami. Okamžite podávame!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára