Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: 2x pečený karfiolový krém (či dip) s kokosom

pondelok 3. októbra 2016

2x pečený karfiolový krém (či dip) s kokosom

Viem, že to muselo prísť. Psychicky som sa na to pripravovala, ale na druhej strane desila chvíle, keď to nastane. Že o čom trepem? O zhoršení počasia, ako inak. Ja som v minulom živote musela byť starý uhundraný Angličan, pretože téma poveternostných podmienok je pre mňa základnou konverzačnou jednotkou. Takouto okľukou sa však snažím dostať k inej veci - mojej druhej obľúbenej položke k debate - jedlu. Pri nízkych teplotách je vždy dobré mať poruke niečo horúce, bohaté, výživné, proste niečo, čo dostatočne obalí žalúdok ako termofor a nedovolí chladu rozdráždiť citlivú brušnú stenu. Tu prichádzajú na scénu extra husté zeleninové krémy a aby to nebolo stále dookola len a len o tekvici, tak tento raz preruší šnúru karfiol. Nie tak ledajaký, ale ruka v ruke s kokosom a kopcom syra. A aby toto nebolo málo, nie jeden, ale dvakrát pečený!

Na jednu porciu pre drevorubačov a banský oddiel hladnú administratívnu pracovníčku a nádejnú konzultantku:
  • 1 celý karfiol
  • zo 2 PL strúhaného kokosu
  • 2 ČL sladkej čili omáčky
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1,5 - 2 hrnčeky mlieka
  • 100 g plátkového ementálu (alebo iného syra) 
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a rozprestrieme na plech s papierom na pečenie. Štedro posypeme kokosom, pofŕkame čili omáčkou a obložíme kokosovým olejom. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 15-20 minút. Pár ružičiek hotového karfiolu odoberieme bokom, zvyšok vložíme do vysokej nádoby, zalejeme mliekom a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu. Do nej pridáme asi tretinu natrhaného ementálu a cesto vlejeme do formy na biskupský chlebíček (tá na to množstvo padne ako uliata). Navrch naukladáme zvyšné plátky ementálu a opäť vložíme do rúry. Zapekáme minimálne 10 minút, kým syr nie je úplne rozpustený a vnútro začína bublať. Formu vyberieme a krém po naberačkách naservírujeme na odložený upečený karfiol, alebo kúsky karfiolu priamo namáčame do horúceho dipu. Pozor na jazyk! Krém dobre poslúži ako dip k rôznym druhom zeleniny, ale pokojne do neho ponárajte trebárs tortilla čipsy, kúsky mäsa a vlastne všetko možné, čo vám napadne.






Extra fotogenické jedlo to nie je, ale tá chuť! Ó, skvelý jemný karfiol, exotický kokos, trochu pikantného čili a roztopený syr.. Ach, dala by som si znovu, keď tu o tom tak básnim. A vy si to tiež iba nepredstavujte v hlave, šup-šup k rúre a vrhnite sa do pečenia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára