Na 6 tučných a veľkých lievancov v panvici s priemerom 14 cm (alebo 12 maličkých v lievanečníku):
- 1 hrnček cícerovej múky
- 1 hrnček šošovicovej múky
- 1 PL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL kuchynskej sódy
- 1+1 ČL škorice
- 1/2 - 1 ČL granulovaného cesnaku
- štipku mletého muškátového orieška
- štipku mletých klinčekov
- 1/2 ČL soli
- 1 a 1/2 hrnčeka cmaru (alebo mlieka a 1 ČL citrónovej šťavy)
- 3/4 hrnčeka tekvicového pyré (z Hokkaido tekvice)
- 2 vajcia
- 4 PL kokosového oleja + trochu na opekanie
Malú Hokkaido umyjeme, rozpolíme, vydlabeme jadierka a dužinu (aj so šupkou) nakrájame na malé kocky. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, ochutíme 1 ČL škorice a granulovaným cesnakom, obložíme kokosovým olejom a vložíme piecť do vyhriatej rúry pri 180 °C na 15 minút, kým nie je mäkká.
Vo veľkej mise zmiešame oba druhy múky, kypriaci prášok, sódu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ. Do druhej misy nalejeme cmar (alebo mlieko s citrónom), tekutý kokosový olej, vyklepneme vajcia a metličkou prešľaháme.
Hotovú tekvicu pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na hladko a odoberieme 3/4 hrnčeka na lievance. Tekvicové pyré pridáme do tekutej zmesi a mixérom ešte raz všetko premiešame. Tekutú časť potom vlejeme do veľkej misy k sypkým surovinám a dobre premiešame.
V panvici roztopíme kvapku kokosového oleja a umiestnime dnu naberačku cesta. Rozotrieme ho do tvaru placky a požadovanej veľkosti a opekáme do hneda. Lievanec otočíme a opekáme aj z druhej strany. Postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto. Hotové lievance môžeme ešte potrieť cesnakovým olejom, či preliať javorovým sirupom (podľa toho, pre ktorú verziu sme sa rozhodli) a ešte teplé servírujeme!
Ak nie, lievance stačí nechať vychladnúť, zabaliť do potravinovej fólie a vziať so sebou, kam potrebujeme. Takto ich možno skladovať aj v mrazničke, ak ich všetky naraz nespotrebujeme (ale to by sa nemalo stať, len sa po nich zapráši!). Posledná poznámka na záver: nie je povinnosťou použiť múku z rozomletých strukovín, pokojne ju nahraďte obyčajnou, v lepšom prípade celozrnnou, ale dodá pokrmu viac minerálov a iných látok, zrnitejšiu, chrumkavejšiu štruktúru a zaujímavú ďalšiu zložku chuti.
Aaach, sú tak úžasné, farebné, veselé, chutné, prešpikované škoricou, vláčne po tekvici, ale chrumkavé vďaka cícerovej múke (ktorú nikdy neviem zomlieť na úplne jemnú zmes), len 3 nasýtia aj poriadne hladného jedinca (takže sa môžete rozdeliť..) a neviem si predstaviť vhodnejší recept, ktorým by som mohla osláviť malé jubileum tohto blogu.
Posielam jedno veľké virtuálne objatie všetkým, ktorí sem zavítali a budem rada, ak sa budeme stretávať i naďalej, minimálne raz toľko ako doposiaľ.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára