Na fazuľu:
- 1/2 hrnčeka bielej fazule v suchom stave
- 3 bobkové listy
- 1 ČL dubákového korenia
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1/2 ČL mletej údenej papriky
- 5-6 listov čerstvej bazalky
Stratené vajcia:
- 2 (ideálne domáce) vajcia
- trochu bylinkovej soli
- potravinovú fóliu
- 2 gumičky
- menšiu misku
- kastról s vriacou vodou
Fazuľu na noc namočíme, na druhý deň dobre prepláchneme a dáme do novej vody variť na 30 minút, kým nezmäkne. Do hrnca pridáme bobkové listy a dubákové korenie a varíme. Keď je fazuľa hotová, precedíme ju, umiestnime do misy, zbavíme bobkových listov, ešte horúcu posypeme cesnakom a paprikou, dochutíme sekanou bazalkou a poriadne zamiešame.
Medzitým sa venujeme tej zaujímavejšej časti. Na misku natiahneme štvorec potravinovej fólie tak, aby sa v nej dala urobiť jamka, ale nedotýkala sa dna nádoby. Do tejto jamky vyklepneme vajce, ale opatrne, aby sa žĺtok nerozlial. Povrch posypeme bylinkovou soľou.
Cípy fólie spojíme a čo najbližšie pri povrchu vajíčka zviažeme gumičkou, ale neustále dbáme na to, aby sme neporušili žĺtok. Takto utvorený balíček vytiahneme z misky, opatrne položíme na drez/tanier a postup zopakujeme s druhým vajcom.
V dostatočne veľkom hrnci necháme zovrieť vodu - musí bublať, ale nie zúrivo, aby nám hneď nestrhla vajíčkové balíčky. Ponoríme ich do vody a necháme variť. Návod z internetu predpisoval 3 minúty (pre slepačie vajcia, 4.5 pre kačacie). Podľa mojej skúsenosti to bude chcieť asi dvojnásobok, ak sme gumičku utiahli príliš ďaleko od žĺtka a vytvorili tak vnútri veľkú vzduchovú bublinu. Nadnášalo ich tak nad hladinu a vrch sa poriadne nestihol uvariť. Na prvý pohľad musí byť bielko biele a dostatočne pevné, aby sa nevylialo hneď po roztvorení. (Takže suma sumárum - testovať. Ja som varila zhruba 5.5 - 6 minút).
Vajcia vyberieme, fóliu odstrihneme hneď pod gumičkou a obal roztvoríme. Ďalší postreh: neviem, ako to robili dotyční na nete, ale mne sa bielko dosť prichytilo k fólii, musela som mu dopomôcť odlepiť sa od nej vidličkou a nejaké zvyšky vyškrabať.
Neviem, či by pomohlo predtým fóliu potrieť olejom, neskúšala som. Hotové vajcia zbavené obalu umiestnime do misy k fazuli, prekrojíme nožom a necháme polotekutý žĺtok vytiecť, aby nám vytvoril omáčku a strukovinu obalil. Samozrejme, ak sme to s varením neprehnali a neurobili vajcia natvrdo (ale to by sa týmto spôsobom údajne nemalo stať - múdre Pinterestové hlavy povedali - na rozdiel od klasického varenia vo víre a podoberania bielka; mimochodom, aj túto prípravu som už opisovala >>TU<<). Uf, sme na konci, môžeme jesť!
Cípy fólie spojíme a čo najbližšie pri povrchu vajíčka zviažeme gumičkou, ale neustále dbáme na to, aby sme neporušili žĺtok. Takto utvorený balíček vytiahneme z misky, opatrne položíme na drez/tanier a postup zopakujeme s druhým vajcom.
V dostatočne veľkom hrnci necháme zovrieť vodu - musí bublať, ale nie zúrivo, aby nám hneď nestrhla vajíčkové balíčky. Ponoríme ich do vody a necháme variť. Návod z internetu predpisoval 3 minúty (pre slepačie vajcia, 4.5 pre kačacie). Podľa mojej skúsenosti to bude chcieť asi dvojnásobok, ak sme gumičku utiahli príliš ďaleko od žĺtka a vytvorili tak vnútri veľkú vzduchovú bublinu. Nadnášalo ich tak nad hladinu a vrch sa poriadne nestihol uvariť. Na prvý pohľad musí byť bielko biele a dostatočne pevné, aby sa nevylialo hneď po roztvorení. (Takže suma sumárum - testovať. Ja som varila zhruba 5.5 - 6 minút).
Vajcia vyberieme, fóliu odstrihneme hneď pod gumičkou a obal roztvoríme. Ďalší postreh: neviem, ako to robili dotyční na nete, ale mne sa bielko dosť prichytilo k fólii, musela som mu dopomôcť odlepiť sa od nej vidličkou a nejaké zvyšky vyškrabať.
Neviem, či by pomohlo predtým fóliu potrieť olejom, neskúšala som. Hotové vajcia zbavené obalu umiestnime do misy k fazuli, prekrojíme nožom a necháme polotekutý žĺtok vytiecť, aby nám vytvoril omáčku a strukovinu obalil. Samozrejme, ak sme to s varením neprehnali a neurobili vajcia natvrdo (ale to by sa týmto spôsobom údajne nemalo stať - múdre Pinterestové hlavy povedali - na rozdiel od klasického varenia vo víre a podoberania bielka; mimochodom, aj túto prípravu som už opisovala >>TU<<). Uf, sme na konci, môžeme jesť!
Celý pokus som sa pre vás snažila podrobne zdokumentovať a popísať, dúfam, že oceníte veľké, i keď nie práve kvalitné fotky. Ako teda dopadol duel? Konečne sa mi podarilo dosiahnuť kýžený stav konzistencie vajec: pevné bielka a primerane tekuté žĺtky, hurá! Na druhej strane, celý proces tvorby vôbec nebol tak jednoduchý a priamočiary ako vyhlasovali pôvodní tvorcovia. Navyše, nepodarilo sa mi zachrániť úplne celé bielka nalepené na obale a ja skutočne nerada plytvám jedlom a vytváram zbytočný odpad. Takže sčítané, podčiarknuté, dnes to vidím na remízu 1:1.
Čo vy na to, súhlasíte so mnou? Vydáte sa vedátorskou cestou a podujmete sa na experiment? Napíšte!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára