- 1/2 kocky masla (teda okolo 125g)
- 2/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL soli
- 4-5 jabĺk (záleží od veľkosti)
- Drobenka:
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2/3 hrnčeka trstinového cukru
- 2 ČL korenia do perníka
- 1/2 hrnčeka masla, roztopeného (teda zhruba druhú polovicu kocky)
Vo veľkej mise zmiešame maslo a cukor na hladkú svetlú hmotu. Po jednom pridávame vajcia a mixérom ich zašľaháme do masla. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame. Do ďalšej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a zmiešame. Sypké suroviny po častiach prisypeme do mokrých a stierkou dobre zapracujeme. Cesto bude husté, lepkavé a nepoddajné, preto s ním treba pracovať, aby vnútri neostali múčne oblasti. Zmes pomocou stierky/špachtle/širokého plochého nástroja rovnomerne natrieme do plechu vymazaného maslom a posypaného múkou.
Jablká zbavíme jadrincov, nakrájame na tenučké polmesiace a náhodne ich rozložíme na cesto. Mierne popritláčame, aby sa dobre uchytili. Nasleduje príprava posýpky: v mise zmiešame preosiatu múku, hnedý cukor, perníkové korenie a roztopené maslo. Zložky môžeme spracovať aj rukami, bude to tak najľahšie a asi i najrýchlejšie. Konzistencia musí byť sypká, ako omrvinky. Drobenku rovnomerne roztrúsime po povrchu koláča a plech potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme takých 45-50 minút, kým povrch nie je chrumkavý a spodok cesta upečený. Všetko závisí od hrúbky, v akej sme ho naniesli na plech. Necháme chvíľu vychladnúť a potom krájame.
Nech už tento koláč upečiete pre kohokoľvek, rodinu, priateľov, hoci i seba samotného, verím, že sa budete oblizovať a siahať po ďalšom a ďalšom kúsku. Čo na tom, že sa mrví a zostane po ňom na tanieriku pozoruhodný neporiadok? Omrvinky treba do poslednej jednej vyzobať a vychutnať si tú dokonalosť jesenných chutí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára