- 1 veľkú červenú repu
- 1/2 maslovej tekvice - užšiu časť bez jadierok
- po 1-2 ČL sušeného rozmarínu a tymiánu
- trochu olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 ČL granulovaného cesnaku a voliteľne 1 ČL škorice
- zálievka:
- 2 PL balzamikového octu
- 2-3 PL olivového oleja
- 2 PL dijónskej horčice
- trochu soli a korenia podľa chuti
- balíček zelených olív
Repu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Tekvicu umyjeme, šúpať ani nie je potreba a priečne rovnako nakrájame na tenké kolieska. Pomocou rôznych formičiek z koliesok vykrajujeme požadované tvary. Aby sme si pri tom neublížili, vykrajovačky vtláčame do zeleniny prikryté uterákom (ale pozor na to, cvikľa farbí, takže ten čisto biely alebo relikviu od babičky radšej necháme v skrini!). Odrezky zo zeleniny v žiadnom prípade nevyhadzujeme, takisto ich upečieme. Vo veľkej mise zmiešame tekvicu a repu s tymiánom, rozmarínom, olejom, soľou, korením, cesnakom a škoricou a potom ich rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C takých 15-20 minút v závislosti od hrúbky.
Zálievku pripravíme zmiešaním octu, oleja, horčice, soli, korenia a nadrobno posekaných olív. Upečenú zeleninu preložíme do misy, prelejeme zálievkou a ešte teplé podávame.
Nielenže to na tanieri nádherne hrá farbami, navyše zo zábavných tvarov budú mať radosť predovšetkým decká. Snáď ich to povzbudí k tomu, aby neodmietali zeleninu a s chuťou sa pustili do niečoho, nad čím by možno inak ohŕňali nosom. Inak, spojenie sladkastej tekvice a kyslej cvikle so zálievkou možno nie je prvo plánovo pochopiteľné, ale garantujem, že keď sa do nich pustíte, predsudky pôjdu bokom a budete sa oblizovať za ušami. A ešte raz musím zdôrazniť, nech vám ani na sekundu nenapadne odhodiť zbytky z vykrajovania zeleniny do koša. Pekné tvary dajte dôležitým hosťom a zvyšok si nechajte pre seba!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára