- 1/2 veľkej tekvice Hokkaido
- trochu masla
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL údenej papriky
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- Zálievka:
- 1/3 hrnčeka jablčného octu
- 2 kopcovité ČL dijónskej horčice
- 1 ČL oleja z vlašských orechov
- 1/2 ČL sladkej čili omáčky
- štipku bylinkovej soli
- 2 veľké listy červenej kapusty
- jadierka z použitej tekvice + trochu masla + štipku údenej papriky
- 1 veľké kaki
Hokkaido umyjeme (šúpať netreba), vydlabeme a jadro zatiaľ necháme bokom. Tekvicu nakrájame na kocky, rozložíme na plech s papierom na pečenie a posypeme škoricou, paprikou a cesnakom. Obložíme maslom a do vyhriatej rúry dáme piecť na 15-20 minút, kým Hokkaido nie je mäkká.
Do rajnice vlejeme ocot, čili omáčku, olej a horčicu. Poriadne premiešame, necháme pár minút vrieť a potom odstavíme zo sporáka.
Odložené jadierka zbavíme prebytočnej dužiny a všetkého ostatného slizkého, poriadne ich očistíme a vyutierame do sucha. Na troške masla v panvici opečieme, ochutené údenou paprikou, kým nie sú zlatohnedé.
Na záver zostavíme šalát: do veľkej misy preložíme hotovú tekvicu, pridáme kapustu nakrájanú na tenké rezančeky, zalejeme zálievkou a dobre premiešame. Prisypeme jadierka a kaki nakrájané na kocky, opäť zľahka prepracujeme a necháme odležať, ideálne do druhého dňa, kým kapusta nasiakne tekutinou a zmäkne. Podávame najlepšie aspoň trochu teplé alebo izbovej teploty.
Mamine sa nepáčilo, že do šalátu šli tekvicové jadierka rovno aj so šupkou. Mne to nevadilo, pohrýzla som, aspoň to bolo príjemne chrumkavé (naviac, odležaním v zálievke trochu zmäkli), ale aj by vám to rovnako prekážalo, použite tekvicové jadierka už vylúpané a tiež ich môžete opiecť na panvici a ochutiť podľa ľubovôle. Rozhodne by som ich nevynechávala, pretože pridajú do šalátu inú štruktúru. K mäkučkej tekvici a kaki sa chrumkavé elementy v podobe kapusty a semienok bezpochyby hodia. A vyladené je to aj čo sa chuti týka: sladké ovocie a Hokkaido verzus kyslá horčičná zálievka, to je win-win situácia!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára