Trhaná bravčová panenka:
- 1 celý kus panenky
- 1 veľkú cibuľu
- trochu soli
- trochu mletého korenia 4 farieb
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 1/2 hrnčeka jablčného octu
- 1-2 hrnčeky vody/vývaru
- 1/2 ČL škorice
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- pár kvapiek pálivej omáčky (typu sriracha)
- niekoľko listov červenej kapusty
- 1 jablko
- 1/3-1/2 šalátovej uhorky
- Dressing:
- 2 PL oleja z vlašských orechov
- 1-2 PL jablčného octu
- 1 kopcovitá PL dijónskej horčice
- štipku soli a korenia
Panenku umyjeme, odblaníme a v miske ochutíme soľou, korením, cesnakom, škoricou, muškátovým orieškom, pálivou omáčkou a zalejeme octom. Poriadne premiešame v zmesi a na rozpálenej panvici ju zo všetkých strán sprudka opečieme. Mäso preložíme do pripraveného pekáča. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a vo výpeku v panvici osmažíme. Pridáme k panenke, podlejeme vodou a zvyškom marinády tak, aby bola zakrytá tekutinou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 2 - 2 1/2 hodiny. Priebežne ju niekoľkokrát otočíme a sledujeme, aby sa zvrchu príliš nepripaľovala.
Kapustu, jablko i uhorku umyjeme, nakrájame na tenké rezančeky/polmesiace/kolieska a vložíme do veľkej misy. Dressing pripravíme zmiešaním oleja, octu, horčice, soli a korenia a vlejeme ho k šalátu. Svedomito premiešame a necháme odstáť, nech sa prepojí chuť, kým sa robí mäso.
Panenku preložíme na dosku a vidličkami oddeľujeme vlákna smerom od seba. Takto natrhanú panenku pridáme k zelenine, prelejme zvyškom výpeku s cibuľou z pekáča a ešte raz všetky zložky zapracujeme do seba. Servírujeme do misiek ešte teplé V prípade, že jedlo hodláme konzumovať neskôr, odporúčam mäso uložiť do samostatnej nádoby, aby bolo možné ho ohriať a až potom doplniť do šalátu, ktorý je najlepší izbovej teploty. Och, a výborná vychytávka na záver: posypeme kúskami vlašských orechov alebo tekvicovými jadierkami. Dobrú chuť!
Veľmi som uvažovala nad tým pridať do šalátu aj pečenú tekvicu. Viac by už jeseňou kričať nemohol, napokon som odolala, pretože už z tohto množstva možno podávať tri plnohodnotné obedy. A ja varím výlučne pre seba, nie pre celú armádu (i keď niekedy mám pocit, že je to jedno a to isté). Preto ak máte v pláne kŕmiť viac hladných krkov, neváhajte a s pokojným svedomím ju pridajte! Bude to ešte farebnejšie, veselšie a bohatšie. Proste mňam!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára