Na 8-9 košíčkov (alebo 6+1 keramickú misku):
- ¾ - 1 hrnček tekvicového pyré (upečená ½ tekvice Hokkaido rozmixovaná s mliekom)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL kuchynskej sódy
- 1 vajce, žĺtko a bielok zvlášť
- 1 zrelší banán
- 1 kopcovitá PL holandského kakaa
Banán vo veľkej mise rozpučíme vidličkou, pridáme žĺtko, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Dobre premiešame a odložíme bokom. Medzitým pečieme tekvicu, aby sme vytvorili pyré. Hotovú ju umiestnime do vysokej nádoby, prilejeme mlieko a ponorným mixérom rozmixujeme do požadovanej konzistencie. Odoberieme z neho tak ¾ - 1 hrnček a pridáme do kakaovo-banánovej zmesi.
Bielok šľahačom rozmixujeme na sneh a opatrne ho zapracujeme do cesta. Cesto vlejeme do silikónových košíčkov a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme tak 45-50 minút, kým aspoň okraje trochu nespevnia, aby sa dali vyklopiť z formičiek. Špajdľový test nefunguje, vnútro bude tekuté! Necháme pár minút odstáť (Nebojte sa, košíčky najprv vyskočia a znásobia svoj objem, po čase ale spľasnú a dokonca sa prepadnú. Tak to má byť, je to známy efekt napríklad z prípravy Dutch Baby palaciniek >>info<<.) a potom konzumujeme!
Dekadentné, ale božské! Prekvapila ma výrazná chuť banánu, pritom ho tam v pomere k tekvici bolo menej, tú tam však cítiť nebolo vôbec, vytvárala skôr podstatu konzistencie. Takže odporcovia tekvice, nebojte sa, tento puding je aj pre vás. O kakae sa ani nemusíme baviť, to je samozrejmá vec a čím poctivejšie použijete, tým lepšie. Príliš esteticky to nevypadá, najmä z dôvodu, že vnútro bolo skutočne vlhké a bolo náročné košíčky vyklopiť tak, aby sa neporušila ich forma, preto možno bude nakoniec lepšie konzumovať ich rovno z formy. Vtedy sa oplatí vybrať väčšie rozmery nádoby a vyjedať ich len tak lyžičkou. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára