- ¾ - 1 celú buľvu kvaky - podľa veľkosti
- 1 PL worchestrovej omáčky
- 1 PL balzamikového octu
- trochu masla
- podľa chuti bylinkovej soli
- podľa chuti granulovaného cesnaku
- 1 hrnček mandľového mlieka (nie je nutné, stačí kravské, ale dodá príjemnú sladkosť)
- Šampiňóny:
- 5 veľkých klobúčikov
- trochu masla
- 1 PL worchestrovej omáčky
- 1 PL balzamikového octu
- 1 PL sladkej čili omáčky
- štipku bylinkovej soli
- sezamové semienka na posypanie
Kvaku očistíme, nakrájame na kocky, rozhodíme na plech s papierom na pečenie a pokropíme worchestrom s octom. Posypeme soľou, cesnakom a obložíme maslom. Vo vyhriatej rúre pečieme 15-20 minút, kým kvaka nie je zlatistá a mäkká. Premiestnime ju do vysokej nádoby, ale asi hrsť odložíme bokom. Do nádoby prilejeme mlieko, prihodíme ešte malý plátok masla a ponorným mixérom zmixujeme na hladké pyré. Konzistenciu regulujeme mliekom.
Ešte kým sa kvaka pečie, očistíme šampiňóny (od vrchnej šupky) a nakrájame na plátky. Vo woku roztopíme maslo, pridáme hríby, dolejeme worchester, balzamico a čili, ochutíme soľou a poriadne premiešame. Opekáme, kým sa tekutina pochádzajúca zo šampiňónov nevyparí a oni nenadobudnú hnedastý nádych (ale nespáliť na uhoľ, prosím..).
Pyré umiestnime do misky, doplníme odloženými kockami upečenej kvaky, navrstvíme hubovú zmes a pre efekt posypeme sezamom. Mňam!
Kvaka sama o sebe je sladkastá, preto sa použité mandľové mlieko v pyré s chuťou nebije. Kontrastné pikantné a od octu trochu kyslasté šampiňóny sa môžu zdať "od veci", ale ubezpečujem, že to tak nie je. Práve naopak, všetko spolu krásne ladí a bruško bude spokojné. Dokonca som presvedčená, že sa prihlási o dupľu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára