Na celý plech roliek:
- ¼ hrnčeka arašidovej múky
- 3 PL kokosovej múky (ja som aj kokosovú naradila arašidovou, pretože nemám jemne mletú a tušila som, že by to pokazilo konzistenciu; ak máte jemne mletý kokos, použite ho, ak nie, stačí zvýšiť množstvo arašidovej)
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- ½ ČL bylinkovej soli
- 1 ½ hrnčeka strúhaného syra (eidam a pod.)
- 4 PL masla
- 2 PL krémového syra (Philadelphia, Lučina a pod., ja som nahradila rozmixovaným cottage!)
- 1 vajce
- niekoľko plátkov kvalitnej šunky (trebárs Moravské údené - delikatesa)
- 1 ½ hrnčeka strúhanej nivy (či iného chuťovo výrazného syra)
- Dijónska glazúra:
- 2 PL masla
- 1 kopcovitá PL dijónskej horčice
- 1 ČL worchestrovej omáčky
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- ½ ČL talianskeho korenia
Predhrejeme rúru na 180 °C. V malej miske skombinujeme arašidovú, (kokosovú) múku, cesnak a soľ. Do druhej misky pridáme strúhaný syr, maslo a krémový syr. Vložíme ju do mikrovlnky a ohrievame 1 až 1.5 minúty, kým sa syry a maslo neroztopia. Zmes poriadne premiešame, aby sme dosiahli kompaktnú hmotu. Až je príliš vláknitá alebo sa s ňou ťažko pracuje, vrátime misku späť do mikrovlnky a znovu krátko ohrejeme. Do syrovej zmesi pridáme suché ingrediencie a vajce. Vypracujeme hladké cesto a v prípade potreby prisypeme trochu múky, ak je príliš lepivé alebo naopak, opäť zorejeme, ak je príliš tuhé.
Cesto rozprestrieme na dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik. Ak sa hmota zachytáva na váľok, potrieme ho trochou vody. Cesto obložíme plátmi šunky, posypeme strúhaným syrom s modrou plesňou (a napríklad zbytkom cottage) a zvinieme po dlhšej strane do rolády. Ukrajujeme z nej asi centimeter hrubé kolieska, ktoré ukladáme rezom dole na plech s papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry a pečieme 25-30 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté.
Cesto rozprestrieme na dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik. Ak sa hmota zachytáva na váľok, potrieme ho trochou vody. Cesto obložíme plátmi šunky, posypeme strúhaným syrom s modrou plesňou (a napríklad zbytkom cottage) a zvinieme po dlhšej strane do rolády. Ukrajujeme z nej asi centimeter hrubé kolieska, ktoré ukladáme rezom dole na plech s papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry a pečieme 25-30 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté.
Medzitým pripravíme glazúru: roztopíme maslo a zmiešame ho s horčicou, worchestrom, cesnakom a talianskym korením. Vyberieme rolky z rúry, štedro natrieme horčicovou zmesou a vrátime dnu na ďalších 5 minút, aby sa povrch zapiekol. Následne necháme vychladnúť a napchávame sa čo nám sily stačia. Slimáky bez problémov vydržia v chladničke aj týždeň, ale najlepšie sú, samozrejme, teplé a čerstvo upečené.
Ako vidieť na fotke, roládky sa vplyvom tepla roztečú, preto odporúčam klásť ich na plech vo väčších rozostupoch. Rozhodne budú mať krajší tvar, ak sa nezlepia dokopy. Ale na chuti im to neubralo. Dala som okoštovať kolegyni a tá povedala, že ju príjemne prekvapili a pochválila. Že sú výborné a musí si vypýtať recept. Čo je veru čo povedať, pretože ona takejto kvázi zdravej výžive nefandí a na moje jedlá sa díva skepticky. Na druhej strane, vždy, keď prinesiem do práce niečo napečené, nevie si to vynachváliť a že teraz, keď vie, že aj tie moje "napodobeniny" sú lahodné, bude uvažovať nad výmenou jedálnička. Skvelé, nie?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára