Peeling Banana Nemehlo v kuchyni

pondelok 17. júna 2013

Šošovicovo - mrkvová kaša s kari

Tak strašne nefotogenické jedlo tu snáď ešte ani nebolo :D Lenže podeliť som sa s ním musela, pretože je jednoduché a chutné.

Táto kaša je vhodná ako príloha k mäsu a ak ju nespravíte príliš hustú, pokojne z nej môže byť aj polievka. Záleží, koľko vody po uvarení si necháte.

Postup je jednoduchý. Na noc necháme odmočiť šošovicu vo vode a na druhý deň ju uvaríme. Najprv na masle opečieme na krúžky nakrájanú mrkvu a keď nadobudne zlatistý nádych, prihodíme šošovicu a zalejeme vodou. Ochutíme mletým čiernym korením a kari. Varíme domäkka, asi 15 minút. Následne scedíme (alebo aj nie, ak chceme z toho polievku) a rozmixujeme tyčovým mixérom.

Množstvá neuvádzam schválne, prispôsobte si podľa seba (ale ak by to niekoho zaujímalo, mne na dve slušné porcie vystačilo 100 g šošovice a jedna veľká mrkva).



streda 12. júna 2013

Cuketové rezance s vajíčkom

Ako ste si už u mňa zvykli, ani tento recept nebude nič svetoborné pod slnkom. Je rýchly na prípravu, chutný a absolútne vhodný do vysokoškolskej kuchyne. Takže ak chcete nejakú variáciu na cestoviny zo zeleniny, neváhajte a varte.

Na masle speníme jarnú cibuľku a pridáme na tenké prúžky (rezance) nakrájanú cuketu (na jednu porciu asi polovica cukety). Restujeme ju, kým nie je mäkká. Potom prihodíme dve vajíčka a miešame. V podstate nám z toho vznikne praženica, záleží na množstve, ktoré ste tam dali :D Ochutíme korením, údenou paprikou a podávame so zeleninou.

Obed môžete pozdvihnúť jednoducho na vyšší level tým, že pridáte k cibuľke cesnak a slaninku či šunku a hneď dostanete niečo ako omáčku carbonara, ktorá sa podáva najmä ku špagetám. Bon Appetit!



utorok 11. júna 2013

Čo nesmie chýbať v mojom nákupnom košíku

Pripadám si ako pokazená platňa, ale poviem to zas a znova. Skúškové nie a nie skončiť a preto nemám čas piecť, variť, či vôbec plnohodnotne prispievať na blog. To ale neznamená, že netreba jesť. Konzumujem však najmä to, čo netreba variť, stačí to vytiahnuť z chladničky, prípadne vložiť do mikrovlnky. Preto sa dnes pozrieme, čo v tej chladničke a vôbec obecne u seba skladujem.

Žiť nemôžem bez:
Zeleniny! Nikdy nechýbajú paradajky, uhorka a mrkva. To je základ, ktorý musím mať vždy. Potom záleží od nálady a akcií v obchodoch. Mám rada tiež reďkovky, brokolicu, karfiol, pór či cibuľku a postupne som objavovala nové druhy zeleniny, ktoré som predtým nejak nevyhľadávala ako zeler, cvikľa, cuketa, petržlen a podobne.


Mliečnych výrobkov! Tvarohy, jogurty a syry!! Bez nich by som bola stratená. To je základ mojich raňajok, olovrantov, večerí.. Mlieko som kedysi pila každý deň, ale dnes ho využívam už len pri výrobe domáceho jogurtu a sem tam ním zalejem domácu granolu. Jogurty a tvarohy kupujem zásadne neochutené. A čo sa syrov týka, tie zbožňujem všetky. Niva, mozzarella, eidam, balkánsky, hermelín/camembert, cottage.. proste všetky. A najsambombastickejšie sú syry domáce, od mojej tety :)


Ovocia! Kedysi som mohla jesť jedine banány, z ostatných druhov ma strašne boleli zuby. Našla som si však spôsob ako tento problém obísť. Ovocie jesť s jogurtom alebo tvarohom a problém vyriešený :) Banány mám rada stále, ale v poslednej dobe fičím na jablkách či jahodách. Ale toto je skôr sezónna záležitosť a beriem, čo aktuálne jesto :D Och a ešte avokádo. Je to zelenina, alebo ovocie? :D Každopádne, je to moja novoobjavená láska a nedám naň dopustiť. 


Orieškov! Čo dodať? Som na nich závislá. Mandle, kešu, vlašáky, lieskovce, para, pistácie.. arašidy napodiv nemusím, ale arašidové maslo, to je úplne niečo iné! Za tým z Lidla by som sa išla zabiť :D
Suchých plodov! Rovnaká pesnička :) Brusnice, datle, figy, banány.. sem s nimi!

Americký týždeň.. maslo skvelé, jogurty až tak nie (príliš sladké)

Veveričkin sen :)
A to ostatné?
Určite k životu potrebujem mäso a vajcia. Nie síce každý deň, ale minimálne raz do týždňa. Rátam k tomu aj ryby (a keď už nič iné, zachraňuje to konzerva tuniaka). 

Tuším francúzsky týždeň.. samozrejme, Lidl :D

Potom je tu špeciálna kategória ingrediencií, ktoré potrebujem na vypekanie :D Múka (hlavne špaldová, neviem si ju vynachváliť, skvelo sa s ňou pracuje), ovsené vločky (tiež do raňajkových kašičiek) a tak podobne.



A čím občas zhreším? Primárne orieškami :D Ale to vlastne už ani nepovažujem za hrešenie. Keď to na mňa príde, kúpim si kvalitnú horkú čokoládu a raz za čas odlomím dve tri kocočky. A som spokojná.  


A to by bolo viac menej všetko. Nehovorím, že sa niekedy neutrhnem a nekúpim niečo iné, ale vidíte, že dookola sú tam stále tie isté veci :D 

Čo najčastejšie nakupujete vy? Bez čoho nemôžete existovať? :)













štvrtok 6. júna 2013

Bleskovky z kuchyne (6)

Nechcem vás hneď na úvod znechutiť svojimi rečami a sťažnosťami, pravdepodobne sa iba zaradím do dlhého zoznamu ľudí, ktorí to všetko cítia podobne, ale nedá mi si trošičku vyliať dušu. Počasie stále stojí za hovno starú belú, má na mňa celkom výrazný uspávací účinok. Čo nie je dobré vzhľadom na to, že sa musím učiť. To je tá ďalšia vec. Skúškové mi tiež pekne lezie na mozog a už sa teším, kedy bude po tom.


Už dávno som nič nepiekla, hmmm.. ešte dve skúšky a napravím aj toto :D Zatiaľ však iba ďalšia várka bleskoviek, ktorá sa mi vysypala zo zložky. Enjoy:











Prajem všetkým príjemný deň, dúfam, že ho máte krajší ako ja.. pretože sa zase vraciam k rovniciam prenosu žiarenia :( držte palce, nech nad tým naozaj nezaspím.


utorok 4. júna 2013

Bleskovky z kuchyne (5)

Uff, skúškové obdobie pre mňa ešte stále neskončilo, ale aspoň som sa prehupla už do jeho druhej polovice. Konečne mám trošku viac času, preto som sa rozhodla po dvoch mesiacoch (!!) zbaliť kufre a navštíviť rodnú hrudu zeme :D Smer domov! Čo to znamená? Zrejme pár dní rozmaznávania a takej tej maminkovskej starostlivosti. Na jednej strane sa teším, na tej druhej, viete ako to je.. tých pár dní bude prudko hrešiacich - rozumej nejaké tie koláče, sladkosti a tak :D Dúfam, že sa ovládnem a nebude mi z toho všetkého ťažko :D

A okrem iného, asi to bude pár dní bez varenia. Preto ako kompenzáciu pridávam aspoň fotočkový článok, dúfam, že poteší.











 No a niekedy nabudúce pokračujeme, v zložke sa mi toho nahromadilo habadej :D

piatok 31. mája 2013

Baklažánový "sendvič" s mandľovo - cesnakovou nátierkou

Konečne som si našla čas medzi učením na pripravenie pokrmu inak ako len vraz do mikrovlnky. Po celom dni však už vôbec neviem prinútiť mozog aby ešte pracoval na vyšších obrátkach, preto dnes len veľmi stručne a obrázkovo. Mimochodom, s tými sa musím pochváliť, výsledné foto sa mi konečne celkom pozdáva :)

Už som niekoľkokrát spomínala, aký mám vzťah k pečivu - fajn raz do týždňa (alebo menej) a keď už, tak vlastnoručne vyrobené. Preto som rozmýšľala, čím nahradiť chlebík, aby som si mohla pochutiť na rôznych nátierkach, ktoré chcem skúšať. Vymyslela som toto:

Potrebujeme:

  • 1 baklažán
  • (arašidový) olej
  • strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie, bazalka
Na nátierku:
  • asi 50 g jemného tvarohu
  • 2 PL mandľovej múčky (alebo mletých mandlí)
  • 5 pečených strúčikov cesnaku
  • 1 PL kečupu (alebo paradajkového pretlaku)
  • korenie
Baklažán nakrájame na hrubšie plátky, rozložíme na plech a osolíme. Takto necháme asi 30 minút, kým sa z neho nevypotí prebytočná voda. Potom zmiešame olej s prelisovaným cesnakom, koreniami a bylinkami a potrieme baklažánové plátky. Pečieme 20 - 30 minút, záleží podľa hrúbky. 



Kým sa baklažán pečie, pripravíme pomazánku. Tvaroh zmiešame s mandľami a kečupom, ochutíme a počkáme na cesnak, ktorý sme dali piecť spolu s baklažánom. Keď je aj ten hotový, pridáme k pomazánke, spučíme vidličkou a celé ešte raz dobre premiešame (alebo môžeme zmixovať). 






Nasleduje posledná fáza: kompilácia :D Plát baklažánu potrieme nátierkou, preložíme druhým a ozdobíme zeleninou podľa chuti.




Ako sa vám páčia fotky? Celkom sa mi podarilo vyhrať sa s tým (aspoň dúfam :D).





pondelok 27. mája 2013

Zeleninová zmes s avokádovým dipom

Viete ako varí vysokoškolák počas skúškového? Nijak. Alebo so zošitom v jednej ruke a varechou v druhej. Alebo sa spolieha na mikrovlnku (žehnajme vynálezcovi). V tomto období ja osobne nevarím nič čo trvá dlhšie ako desať minút, respektíve, čo by nezvládla za mňa rúra a ja zatiaľ môžem poctivo šprtať hovadiny informácie o hviezdnych atmosférach.

To ale neznamená, že rýchlovky nie sú zároveň aj chuťovky! To si predsa nebudeme odopierať. V takomto duchu sa niesol aj posledný výtvor. Ako teda naň?

Potrebujeme:

  • 4 hrste mrazenej zeleninovej zmesi
  • 1 plátok masla
  • pol avokáda
  • 1 strúčik cesnaku
  • bylinky (napríklad petržlenovú vňať)
  • citrónovú šťavu
  • tvrdý syr na strúhanie
Zeleninovú zmes vložíme do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a položíme na ňu plátok masla. Ohrievame také 3 minútky, kým nie je hotová. 

Dip pripravíme tiež podobne jednoducho. Zrelé avokádo rozpučíme vidličkou, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, bylinky, prípadne soľ a korenie a pokvapkáme trochou šťavy z citróna. K zmesi vmiešame nastrúhaný syr a podávame s teplou zeleninou, aby sa syr trošku rozpustil :)





Nejako vábne to síce nevypadá, ale chutí to dobre, hlad to zaženie a tak sa môžeme ďalej nerušene venovať otravným školským povinnostiam.