Budeme potrebovať:
- 700 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL kakaa
- 1 ČL soli
- 200 ml oleja
- 1 kocka (42 g) droždia
Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, necháme vzísť asi na 15 minút a pridáme ho do múky s olejom a soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktorým sa náramne dobre pracuje, takmer okamžite sa odliepa od stien misy. Odoberieme z neho 1/4 a do nej pridáme kakao, rozmiešané v 4 PL mlieka. Dobre zamiešame a vymiesime tmavé cesto. Toto je veľká babračka a zrejme z tlamy vypustíte i pár šťavnatejších slovíčok, ale majte trpezlivosť, odmena vás neminie.
Obidve cestá necháme nakysnúť 20 minút. Potom ich rozdelíme na 4 bochníky. Necháme odpočívať, kým si pripravíme plechy - potrieme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie. Potom vyvaľkáme biely bochník na veľkosť veľkého taniera, s hrúbkou asi 0,5 cm. Rovnako tmavé cesto vyvaľkáme na veľkosť malého taniera. Prikryjeme tmavý kruh bielym a dokopy rozvaľkáme, aby sa cestá spojili.
Kruh rozdelíme na 8 častí. Naplníme plnkou - my sme si vybrali marhuľový a černicový lekvár, pozor, musia byť však extra husté, inak vytečú! A čokoládu nalámanú na kocky. Každý trojuholník stočíme do tvaru rožka a dobre popritláčame, aby plnka nevytiekla. Ukladáme na pripravené plechy a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180° asi 15 až 20 minút, kým biele časti nezozlatnú.
Naplniť sa, samozrejme, dajú čímkoľvek, ale u nás sú najobľúbenejšie lekvárové. Podotýkam, s pravým domácim lekvárom, už z tohtoročnej úrody!
Nie sú to síce pravé francúzske croissanty, z lístkového cesta, no výnimočnosť týchto je práve v ich dvojfarebnosti, preto ich nezavrhujte a smelo sa do nich pustite!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára