Mamina je pozvaná na oslavu päťdesiatky svojej kamarátky a pri tej príležitosti sa rozhodla, že ich upečieme. Na hostinu sa predsa nepatrí prísť s prázdnymi rukami. Najmä, ak máte povesť vychýrenej kuchárky. Do toho som sa však zamontovala ja, nuž a tu je výsledok..
Na cesto (45-50 rožkov):
- 320 g hladkej múky
- 250 g tuku (Hera, Palmarin)
- 80 g práškového cukru
- 100 g mletých orechov
- na koniec noža sódy bikarbóny
Na plnku:
- 700 ml mlieka
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
Poleva:
- 150 g horkej čokolády
- tuk podľa potreby
Do misy preosejeme múku so sódou bikarbónou, pridáme cukor, orechy a premiešame. Nakrájame na kúsky tuk a vymiesime cesto. Najprv bude pomerne drobivé, ale ku koncu sa statočne lepí na prsty, tak to má byť, nesmie zostávať na stenách nádoby.
Na plnku si v 200 ml mlieka vymiešame 2 balíčky zlatého klasu. Zvyšné mlieko privedieme k varu a doň vlejeme túto tekutinu. Uvaríme na hustý puding a necháme ho dobre vychladnúť. Potom doň primiešame zmes masla s cukrom, ktoré sme si predtým vymiešali na hladkú hmotu.
Orechové cesto plníme do formičiek na rožky (kto má kovové, najprv ich oblí v múke). Formičky poukladáme na plech a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme pri 180° asi 15 minút, kým povrch nezhnedne. Necháme ich vychladnúť.
Plnku napcháme do cukrárskeho vrecka a zdobíme ňou rožky v tvare vlniek.
Na záver si rozpustíme horkú čokoládu a krém do nej namáčame. Všetko necháme dobre stuhnúť a vložíme do chladu.
Uznávam, že toto nie je dezert vhodný práve do týchto teplôt, predsa len, čokoláda i krém sa budú sakramentsky rýchlo topiť.. preto netreba váhať s konzumáciou a čo najskôr sa napchať do popuku!!
jsi hloupoučká že to nejíš
OdpovedaťOdstrániťJa viem ☹☹
Odstrániť