Navážime:
- 750 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 4 PL kryštálového cukru
- 375 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipku soli
- 200 ml oleja
- na náplň: lekvár - u nás domáci marhuľový a černicový, domácu slivkoú nutellu a tvaroh zmiešaný so škoricovým cukrom
Najprv si pripravíme kvások: mlieko trochu ohrejeme, pridáme kryštálový cukor a rozdrobené droždie a necháme vzísť.
Medzitým preosejeme múku, zmiešame ju s vanilkovým cukrom a soľou. Do nej príde kvások a olej. Vypracujeme hladké, elastické pružné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby. Ide to ľahko, s cestom sa výborne pracuje. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Po vykysnutí vyvaľkáme a pohárom vykrajujeme z cesta kolieska. Každé trochu roztiahneme a naplníme: lekvárom, nutellou, tvarohom, čímkoľvek chceme. Zvinieme do balíčka, dobre popritláčame spoje a sformujeme do menšieho obdĺžnika. Ukladáme na plech (buď vysypaný múkou alebo vystlaný papierom na pečenie). Potrieme povrch rozšľahaným vajcom a necháme buchty ešte mierne podkysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180° asi 45 minút. Chvíľku pred dopečením môžeme povrch potrieť vodou, v ktorej sme rozpustili cukor. Buchty tak dostanú nádherný lesklý vzhľad. Potom už len počkáme, kým trochu vychladnú a môžeme posypať práškovým cukrom.
Daždivé počasie na mňa osobne dobre nevplýva, mám pri ňom pod psa náladu. Najradšej by som len spala a nič nerobila. Asi to poznáte aj vy. Ale treba sa premôcť a skúsiť vykonávať aspoň tie činnosti, ktoré nás bavia. Napríklad kresliť, čítať, či piecť. Takže sa nechajte inšpirovať a pustite sa do buchiet! Krásnu nedeľu všetkým..
Super, hned bych si dala :o)
OdpovedaťOdstrániťHmm, žeby som poslala poštou? :D
OdstrániťTak nebránila bych se ;D
Odstrániť